Chupe de quinua

Een soep receptje voor jullie vandaag. Niet zomaar een soep. Echte Andean soup! Een soepeke helemaal vanuit de Andes, met heerlijk voedzame quinoa!

 

IMG_1363

rode en witte quinoa gemengd met bulgur

 

In 2012 waren we in Peru op reis en we aten daar vanalles. Veel lekkere dingen en ook… Laten we ons focussen op de lekkere dingen.

Op een eiland in het Titicaca meer (met Titi voor Peru en Caca voor Bolivia zoals onze gids toen zei), verbleven we bij een gastgezin. Isabel en Valerio boden ons een warm verblijf aan in hun huisje. Daar hoorde ook Isabel haar kookkunst bij.

Wanneer we toekwamen op het eiland was het lunchtijd. Valerio nam ons mee de heuvel op, plantte ons aan een overdekt tafeltje in de prachtige tuin en gebood ons te wachten. Isabel kwam al snel een drankje aanbieden, gevolgd door een stevige kom soep. Wij konden ons geen betere lunch voorstellen en zaten goed vol na de soep. Wisten wij veel dat er nog een salade en een heel bord patatten (in alle kleuren, vormen en maten) met alpaca kaas op zou volgen. Het tasje verse muntthee dat volgde deed wel deugd.

 

DSCN4185

 

Vandaag deel ik mijn versie van de overheerlijke soep met jullie. We kochten in Peru toen een basic receptenboekje met Peruaanse klassiekers.

 

_HJS0502

Serieus aan het verslijten al!

 

De chupe de quinua (of quinoa soep) was het eerste dat ik probeerde. Ik maakte ze ondertussen al ettelijke malen en perfectioneerde ze naar eigen wens.

 

_HJS0504

 

Voor jullie reeds vertaald uit het Spaans, met toevoeging van enkele groenten. Gezond, volledig vegetarisch en heerlijk:

Chupe de quinua 

Voor ca. 6 porties

Ingrediënten:

  • 250 gram quinoa (witte, rode of zwarte of een mengeling)
  • 2 aardappelen in stukken gesneden (van ongeveer 1 cm)
  • 1 zoete aardappel in stukken gesneden (van ongeveer 1 cm)
  • 2 dikke wortelen in kleine blokjes gesneden
  • 1 grote ui (of meerdere kleintjes) in halve ringen (of kleiner naar persoonlijke voorkeur)
  • 2 teentjes look fijngehakt
  • 100 gram verse kaas (ik verkies cottage cheese of philadelphia natuur of gelijkaardig)
  • 250 ml halfvolle melk
  • 2 liter water
  • bouillonblokje ‘groenten’ indien gewenst
  • 2 eetlepels boter
  • peterselie fijngehakt (voor de afwerking)
  • in het originele recept staat ook nog: 1 eetlepel achiote (of anatto), maar dat heb ik tot nog toe niet gevonden => het is een rode kleurstof, ik vervang ze door andere kruiden
  • kruiden naar smaak (ik gebruik peper, zout, kurkuma en een beetje chili)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de boter in een diepe pot of pan.
  2. Voeg de ui en de look toe en stoof ze aan tot de ui glazig wordt. Voeg, indien van toepassing, hierna de anatto toe.
  3. Kruid met peper, zout, kurkuma (voor de kleur) en een snuifje chili.
  4. Giet de 2 liter water in de pan en breng aan de kook. Voeg eventueel een bouillonblokje toe (ik gebruik er eentje op de twee liter).
  5. Spoel de quinoa grondig in een vergiet, terwijl je wacht tot het water kookt.
  6. Doe de quinoa in het kokende water en laat ca. 10 minuten koken.
  7. Voeg de aardapppelen, zoete aardappelen en wortelen toe. Laat koken met deksel op de pot tot de groenten beetgaar zijn.
  8. Voeg de verse kaas en melk toe en meng grondig.
  9. Haal de pan van het vuur, proef en kruid eventueel bij naar smaak.
  10. Werk af met de gehakte peterselie.
  11. Dien op!

 

 

FullSizeRender-1

 

 

Hopelijk genieten jullie er even veel van als mijn tafelgenoten en ik. Laat me gerust weten wat jullie vinden van dit receptje!

 

Alvast bedankt Valerio en Isabel voor jullie gastvrijheid en inspiratie!

 

DSCN4220

Laat maar van je horen!