Een haalbare droom?

We zijn ondertussen een beetje verder tijdens 40 dagen bloggen.

Het ging me tot nu toe vrij goed af vind ik! Wie weet heb ik binnenkort echt helemaal niks meer te vertellen ?

Ik heb nu 4 skipdagen ingezet, waarvan 2 eigenlijk onbedoeld. Ik dacht mijn skipdagen te houden voor zondagen maar één keer had ik echt geen inspiratie, tijd of energie en vorige vrijdag ben ik het gewoonweg rats vergeten!

Ik snuisterde nog eens door de onderwerpen die Kathleen in de bundel had geopperd en zag daar staan: waarvan heb je altijd al gedroomd en waarom nog niet verwezenlijkt?

Net zoals zovelen heb ik natuurlijk wel wat dromen, de ene al realistischer dan de andere. Maar degene die er al heel lang zit te knagen in de kronkels van mijn grijze massa en die, heel misschien wel haalbaar is, is de volgende.

Een boek schrijven. En daarmee bedoel ik echt een boek, een volwaardig boek. Ik speelde zowel al met het idee van een kinderboek als van een boek voor volwassenen.

Het is hier geweten dat ik heel graag lees en ook schrijven doe ik graag (ergo dit blog). Of ik dat ook goed kan, laat ik even in het midden ?  Ik heb dan ook enorm veel ontzag voor schrijvers, van elk formaat en genre. Maar mensen zoals Tolkien of George R R Martin, die hele werelden, geschiedenissen, talen uit hun verbeelding kunnen plukken, petje af daarvoor.

Een fantasyverhaal schrijven zou dus de ultieme droom zijn, maar een pak onrealistischer. Zou ik het kunnen, een boek schrijven? Eerlijk? Ik weet het niet. Het is niet niks. Maar van vele andere onwerkelijke dromen is dit één die in theorie wel binnen mijn mogelijkheden ligt.

Ideeën zijn er, maar vooral meer vragen. Één idee specifiek speelt al lang in mijn hoofd. De vage uitlijning van een verhaal. Fictie weliswaar. Ik zou dus kunnen beginnen en in mijn hoofd ben ik er ook al veel aan begonnen. Gisteren nog, toen de inspiratie voor deze blogpost kwam, begon ik weer met vernieuwde moed aan het verhaal (ik durf het nog geen boek noemen).

‘Waarom ben je dan nog niet begonnen?’, is misschien de vraag die velen nu zouden stellen. Tjah waarom niet? Angst in de eerste plaats. Faalangst, angst voor writer’s block, angst dat ik een zinloos verhaal zou schrijven…

Maar vooral, het verhaal dat in mijn hoofd zit mag dan wel fictie zijn, het speelt zich af in verschillende werelddelen waar zich situaties voordoen die een bepaalde historische grondslag hebben. Ik bedoel daarmee, een situatie waarvan de algemene lijnen min of meer waargebeurd zijn. En dat roept moeilijkheden en vragen op. Ik weet absoluut niet wat de regels hieromtrent zijn. Wat kan en wat niet.

Verschillende landen en historische achtergronden vereisen ook heel wat research. Daar kruipt tijd en energie in, vooral als je je research grondig wil doen. Niet dat ik terugdeins van een uitdaging of een ietwat moeilijker probleem, maar ik zou begot niet weten waar beginnen. Het internet is natuurlijk een haast onuitputtelijke bron van informatie, maar helaas ook een niet altijd betrouwbare bron. Een doeltreffende aanpak is nodig. En wederom, vergt tijd.

En tijd, is nog steeds iets dat niet in overvloed aanwezig is ten huize KellyJade, zeker niet met een tweede kleintje op komst…

Het vraagstuk over welke taal mijn schrijfsels zouden hanteren blijft ook bestaan. Nederlands is natuurlijk mijn moedertaal en de logische keuze. Maar wanneer het verhaal zich verder ontwikkelt in mijn verbeelding, lijkt het in het Engels vlotter te vorderen. Engels is ook bijzonder toegankelijk (zie mij al internationaal dromen!). Kan ik mij echter in het Engels voldoende breed uitdrukken? Questions, questions to ponder…

 

Het zijn natuurlijk allemaal excuses die alleen ik kan overwinnen. Wie weet komt het er ooit van. Of ik er dan in slaag en of het dan effectief een boek wordt dat de moeite is om te lezen blijft een onbekende factor.

Alleszins, als ik er ooit aan begin, zal ik toch professionele begeleiding nodig hebben, alvast bij de start.

Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie ook zo van die dromen? Relatief realistische of eerder vergezocht?

  1 Comment

  1. gerhildemaakt   •  

    Succes met je droom! Bij A Beautiful Mess hebben ze de cursus over hoe een boek te pitchen net vernieuwd. Het is een tip. 🙂

Laat maar van je horen!