Marley Spoon review

* Deze post is niet gesponsord door Marley Spoon of eender welke andere producent van foodboxen. Deze post werd geschreven zonder marketing doeleinden. De auteur wordt hier niet voor betaald en ondervindt geen enkel voordeel aan het schrijven ervan.

 

Just another foodbox

Hoe in zijn ze? Foodboxen. De busjes van Hello Fresh zijn alomtegenwoordig. Het klinkt ook zo aanlokkelijk. Alles wat je nodig hebt om een volwaardige maaltijd (of twee, drie…) op je tafel te toveren, aan je deur geleverd. Easy peasy lemon squeezy!

Ook ons klonk dat als muziek in de oren. Afgelopen jaren probeerden wij een aantal verschillende foodboxen. De allereerste was de box van Smartmat. Op de kwaliteit en hoeveelheid konden wij daar geen aanmerkingen geven. Echter, lagen de recepten en maaltijden ons niet zo en dus hielden we dit niet lang vol.

De tweede foodbox die ons pad kruiste, was Foodbag. Een Belgische box met zoveel mogelijk Belgische producten. Dat leek ons wel wat. Bovendien klonk dat lekker ecologisch. Het feit dat ik me eigenlijk nog weinig van deze foodboxen herinner, zegt genoeg denk ik. Niet slecht, dat zeker niet, maar niet spectaculair genoeg om te blijven hangen.

We konden vervolgens niet langer de lokroep van Hello Fresh negeren. Hello Fresh viel meteen in de smaak. Lekker maaltijden, verse ingrediënten… Allemaal oké. Na een tijdje hebben we het bestellen ervan toch opgegeven. We merkten dat we steeds minder en minder zin hadden in het ‘uitgebreid’ koken. Kinderen en uitputting zaten daar ongetwijfeld voor iets tussen. Toen we merkten dat sommige dingen ongekookt bleven liggen, hebben we ons lidmaatschap opgezegd. Van alle boxen die we tot nu toe probeerden, was deze wel al het grootste succes geweest.

Marley Spoon

Een aantal maanden geleden kwam er toevallig (of niet, Big Brother weet u wel) een reclame van Marley Spoon voorbij. Mijn interesse was meteen gewekt. Misschien was het tijd om foodboxen nog een kans te geven. Het ontbrak me al lange tijd aan inspiratie om lekkere en vernieuwende maaltijden voor te schotelen aan mijn gezin. Mijn Master Meal List in mijn bulletjournal draaide overuren. Maar uiteindelijk val je te veel in herhaling.

En het idee dat je niet zelf moet verzinnen wat er die week op tafel komt, er bovendien geen boodschappen voor hoeft te doen… Kom, dat klink wel aanlokkelijk niet? Dat durf je vast wel toegeven, net zoals ik. Echtgenoot en ik hebben allebei een fulltime job. Ik werk wel in het onderwijs en heb dus ‘vroeg’ gedaan maar dat wil ook zeggen dat mijn werk niet stopt wanneer ik thuis kom. Wanneer mijn lesdag eindigt om 16u10, moet ik mijn kinderen ophalen, te eten geven, wassen en tijdig in bed krijgen. Ik heb een hekel aan boodschappen doen met kinderen. Eerlijk gezegd heb ik gewoon een hekel aan boodschappen doen. Dus hoe meer ik het kan vermijden, hoe liever.

Ik ging dus wat neuzen op de website, las me in over hun producenten, visie, leveringsmethoden, prijzen en voorbeeldrecepten… En het sprak me wel aan. De recepten oogden heerlijk, echt recepten naar onze buikjes. De visie klonk mooi (hopelijk niet te mooi om waar te zijn) en de handige app die beschikbaar is waarin je vlotjes je maaltijden kan regelen en kiezen, is mooi meegenomen.

We besloten het erop te wagen. En die eerste week was er meteen boenk op! We startten initieel met 4 maaltijden per week. Dit veranderden we vrij snel naar 3 maaltijden per week. Wij eten eenmaal per week bij de schoonouders, soms nog overschotjes van mijn ouders, enz… Om te voorkomen dat ingrediënten blijven liggen, is 3 per week de ideale hoeveelheid.

De ingrediënten worden geleverd door PostNl, worden niet vervoerd met een koelwagen maar wel gekoeld. Ze zitten niet in een grote doos verpakt (dus geen onnodig afval) maar per maaltijd in een papieren zak met label, die zo in de koelkast kan. De zakken nemen niet overdreven veel plek in en zijn bovendien milieuvriendelijk. Verder worden er 3 receptkaarten met uitleg en foto’s mee geleverd. Mijn eerste indruk was positief. Als het moment is aangebroken dat je aan je maaltijd wil beginnen, kan je zo de juiste zak uit je koelkast halen en er in vliegen.

We hebben sindsdien echt al een paar heerlijke dingen gegeten. Geen van allen echt moeilijk, de ene al wat meer werk dan de andere, sommige dingen gezond, andere iets minder. Maar steevast allemaal lekker. De meeste gerechten zijn goed gekruid (hoewel je dit zelf bepaalt natuurlijk) en dat valt bij ons wel in de maak. Ik heb mijn zin nu zo ver door gedreven gekregen, dat we elke week een vlees- of gevogeltemaaltijd, een vegetarische maaltijd en een vis- of zeevruchtenmaaltijd kiezen. Lekker gevarieerd dus. Dankzij de app kan je weken op voorhand kiezen welke gerechten je wil aankrijgen.

 

Niets is perfect

Natuurlijk zijn er ook een aantal minpuntjes, zoals altijd. Ik vind bijvoorbeeld dat er nog veel individuele verpakkingen worden geleverd. Veel plastic, rond voorgesneden groenten bijvoorbeeld. Hier kan nog aan gewerkt worden, naar mijn mening.

Verder bevatten ook veel recepten peterselie. Ik geloof dat er steeds bij twee van de drie gerechten peterselie bij zit. Kruiden is goed, maar overdrijven niet en al zeker niet met steeds hetzelfde kruid. Ze zijn ook overduidelijk fan van citroenrasp en citroensap. Mijn wederhelft echter niet, of toch niet elke keer. Gelukkig is dat iets waar je zelf vat op hebt. Je kan simpelweg kiezen om ingrediënten weg te laten.

Voor sommigen is de prijs misschien een minpunt. Voor ons evenwel niet. Wij betalen momenteel €39,90 voor drie maaltijden voor twee personen die ruimschoots volstaan. Dat lijkt misschien veel, maar als je bekijkt welke ingrediënten er allemaal bij zitten, vind ik dat niet. Vaak zijn er heel speciale dingen bij, veel kruiden bijvoorbeeld, waarvoor je in een gemiddelde supermarkt al een hoge rekening zou hebben. Ook hoeveelheden zijn aangepast. Soms vind je bepaalde ingrediënten in de winkel enkel in bulkverpakking terug. Dan word je gedwongen om 4 stuks aan te schaffen, terwijl je er maar eentje nodig hebt. Zo loopt je rekening ook op natuurlijk. Of een hele pot zure room (om maar een voorbeeld te geven), terwijl je enkele schepjes nodig hebt. Die verrekening zit natuurlijk in je box bij. Alles netjes afgestemd op het aantal porties.

Zoals elke fabrikant van foodboxen, beweert ook Marley Spoon dat hun gerechten kindvriendelijk zijn. Jammer maar helaas, zitten wij thuis met een moeilijke eter en een peuter die wel alles eet, maar tot voor kort nog niet gewoon mee van tafel mocht eten. Vandaar dat wij de box voor twee personen bestellen. Het is hier toch zo dat de kindjes vroeg eten en dus andere dingen voorgeschoteld krijgen. Wij eten later op ons gemak 😉

Laatste minpunt is er ook eentje van alle foodboxen: een box bestellen = een lidmaatschap. Zodra je lid bent, krijg je elke week je box geleverd, tenzij je anders kiest. Dankzij de app is je lidmaatschap wel flexibel, in die zin dat je gemakkelijk een weekje of twee kan overslaan als je op reis bent bijvoorbeeld. Maar als je een week wil overslaan, moet je er natuurlijk wel tijdig aan denken dit ook door te geven via de app. Anders staat de koerier daar met bederfbaar waar voor je deur…

Laat het smaken

Ik nam duidelijk veel te weinig foto’s van alle lekkere dingen die we hebben gegeten de afgelopen maanden. Maar hieronder deel ik alvast wat favorietjes…

 

Marley SpoonFrisse panga alla ceviche met quinoa en getoaste maïs

 

Marley SpoonKruidige vega shoarma op naan met zoete aardappelfriet en tahindip

 

 

Marley SpoonKruidige parelcouscoussalade met kikkererwten, broccoli en feta

 

De laatste foto’s zijn van vandaag. Een lekkere pizza met zure room (ahja zekers, vandaar het voorbeeld hierboven 😉 ), bbq gehakt, tomaatjes en maïs. Met lekkere gepekelde ajuintjes als topping. Mmmmmmm…

 

 

Marley SpoonBBQ-pizza met rundergehakt, maïs en rode uienpickle

 

Marley Spoon

 

 

Marley Spoon

 

Het allerlekkerste was een geweldige salade met zoete aardappel. Het recept ligt hier ergens, want we houden ze allemaal bij. Helaas heb ik er geen foto van genomen. Het heette ‘Zomerse Cobb salade met spek, kip en een romige ahornsiroop dressing’. Heerlijk was het.

 

Wil je mijn vriend zijn?

Heb ik je geïnspireerd om het er ook eens op te wagen? Laat het me gerust weten. Ik heb nog drie doorverwijs vouchers staan. Ik denk (maar weet het niet helemaal zeker omdat het er niet duidelijk bij staat, nog een minpuntje) dat je dan je eerste box met korting kan krijgen. First come, first served!

 

 

  3Comments

 1. fiekefatjerietjes   •  

  Al heel veel verschillende soorten foodboxen zien passeren, maar het vasthangen aan een wekelijkse levering houdt me elke keer tegen, omdat ik graag veel varieer en ook met eigen groenten uit de moestuin zit. Als ik het ooit eens uitprobeer wordt het ook Marley Spoon, want ik denk dat de recepten best bij mijn smaak aansluiten (en je kan vegan recepten kiezen)!

 2. ivyjansen   •  

  Wij probeerden ook al verschillende boxen, en Smartmat blijft onze favoriet. Veel gevarieerder en verfijnder dan andere (niet alles in dezelfde pot zoals bij Hello Fresh, of klassieke maaltijden zoals Simply You van Carrefour). We leerden er heel wat nieuwe en vergeten groenten door kennen. En sinds enkele weken kan je bij hen ook a la carte kiezen. Nog meer gerechten naar onze bek 😉
  En wat dat vasthangen aan een abonnement betreft, bij Smartmat en Simply You is dat absoluut niet het geval. Je kan daar eenmalig een box bestellen als de gerechten je aanstaan, of als je tijd hebt om wat langer in de keuken te staan. Totaal geen verplichtingen, of eraan denken om tijdig te annuleren…

 3. annaberg   •  

  Als zoon vijf op kot is, wil ik de Sanabox eens proberen.

Laat maar van je horen!