Movie night

Cinefiel

Echtgenoot en ik zijn echte filmliefhebbers. Had ik dat al eens vermeld? Wij kunnen echt genieten van een avondje bioscoop. Vroeger gingen we zeker elke maand naar de film. Helaas zijn de cinema bezoekjes schaars geworden sinds er kindjes zijn. Gewoon even naar de bioscoop trekken is niet meer zo makkelijk. Er moet dan altijd babysit worden gezocht. We tellen denk ik nog iets te veel op de familie hiervoor. Tijd om wat jeugdig babysit enthousiasme te sponsoren, denken we steeds. Maar tot nu toe hebben we nog geen vaste babysit onder de arm genomen…

Jammer wel, want zo missen we vele leuke films en moeten we wachten tot ze beschikbaar zijn als huurfilm of op Netflix. Niet dat we niet kunnen genieten van een gezellig avondje film op de bank thuis. Integendeel, dan nestelen we ons dicht tegen mekaar en profiteren we van het comfort van ons eigen stekje. Dankzij Netflix en Telenet Play More is het aanbod ook best uitgebreid.

Maar toch is dat niet hetzelfde als een leuke film, zeker een actiefilm, bekijken in de bioscoop. Dat is echt een hele belevenis.

 

Smaken verschillen

Ik hou van best veel verschillende genres van films, maar bij uitstek van fantasy, sci-fi, actiefilms en indiefilms. Ook superheldenfilms kunnen me dermate bekoren. Ik ben niet zo voor de standaard films die doorgaans populair zijn bij vrouwen 😉 Behalve een paar klassiekers natuurlijk. En niet te vergeten, Disneyfilms. Die blijven populair ten huize KellyJade. En niet alleen bij de kindjes.

Flavie begint eindelijk op een leeftijd te komen waarop ze echt begin te volgen en bewust kijken naar Disneyfilms. Ze was al fan van Frozen, uiteraard, zoals elk jong meisje in de wereld. En geef toe, als volwassen vrouw kijk ik er ook graag naar, er zijn vast fans onder jullie, nee? Leuker vond ik de Vaiana/Moana – periode. Die film is hier ook zot veel gespeeld. Ik kan alle liedjes vlot meezingen, want de soundtracks zijn natuurlijk ook geweldig. De eeuwige herhalingen van Vaiana vond ik zeker niet erg. Het is een grappige film, met eens een ander type Disney-heldin en dat vind ik wel leuk.

Momenteel zijn we in de Rapunzel-fase beland. Echtgenoot en ik zochten een leuke film voor een luie zondagnamiddag, die bovendien kindvriendelijk was, en Tangled (Rapunzel dus) voldeed aan die voorwaarden. Flavie vind hem echt fantastisch. Hij is enorm grappig (let maar eens op het paard Maximus) en we schaterlachen er dan ook elke keer weer mee. De opmerking ‘Ik wil ook zo’n lang haar’, is hier ondertussen ook al tig keer gevallen. Tjah schatje, sparen? Als ze op mij lijkt, zal ze echter tevreden moeten zijn met schouderlang haar na jaren sparen…

Hebben jullie kindjes die Disney-fans zijn? Ik hoop dat Flavie steeds meer Disneyfilms wil kijken. Ik stel me dan luie zondagnamiddagen voor met de kindjes samen in de sofa… Ik droom alvast weg…

 

To franchise or not to franchise

Er zijn soms films die uitkomen, waar we gewoon naartoe MOETEN. De meeste films van de Marvel-franchise vallen hieronder. Toen Avengers: Infinity War een hele tijd geleden verscheen in de bioscoopzalen, moest iedereen wijken en zouden we een babysit vinden, al moesten we daarvoor bepaalde dingen opgeven. Gelukkig haalden we de film en vonden we hem bovendien nog goed ook, oef! Want soms… soms valt het ook nog tegen. We moeten keuzes maken als we eindelijk een avondje film kunnen inplannen. Er zijn momenten dat er precies 5 goede films spelen in de bioscoop en andere tijden weer gewoon niets interessants. Maar als het eerste voorvalt, moeten harde keuzes gemaakt worden.

Toen Infinity War uitkwam, hadden we spijt dat we Black Panther nog niet hadden gezien. Maar dat was de keuze die maakten. We spaarden ons avondje op voor Infinity War. Geen spijt van gehad btw, we hebben Black Panther ondertussen thuis gezien en zijn blij met onze keuze van toen! En dan lijkt het jammer dat we niet elke film van de Marvel Cinematic Universe in de bioscoop hebben gezien, maar dan soms ook niet. Er zijn mensen die ervan uitgaan dat elke film van dezelfde franchise of makers sowieso een must see is, maar daar ben ik niet mee akkoord. Er zijn best wat Marvel films die ik vond tegenvallen of waar ik tot op heden zelfs nog niet naar heb gekeken (Ant-Man bijvoorbeeld), omdat ze me niet meteen aanspreken. Mijn excuses als ik hier godslastering pleeg.

Dat gebeurde wel meer in het verleden. Husband en ik zijn fervente Lord of the Rings fans, echt zo van die overdreven fans, u kunt het zich niet inbeelden. We citeren te pas en te onpas passages uit films (of boeken) en hebben de extended versions (maar liefst 12 uur film) al zeker 20 keer gezien (als het niet meer is). Nerd alert! Toen de Hobbit-films uitkwamen, moesten we die uiteraard ook in de bioscoop zien. Daar had ik achteraf misschien wel spijt van. Toen ik zwanger was van Blomme, hebben we de derde Hobbit film in de bioscoop gezien. Ik voelde me toen zo ongemakkelijk en die film bleef maar duren… Dat waren een paar uur uit mijn leven die ik niet meer terugkrijg.

Ik ben dus zeker van het type die niet noodzakelijk elke film van dezelfde franchise of makers even goed vindt. Ik neem aan dat dat bij de meesten zo is. Al zijn er altijd aanhangers en volhouders die steevast fan zijn van elke film binnen een reeks/serie die verschijnt. Hoe staan jullie hier tegenover?

 

Hype

Momenteel is er bijvoorbeeld een film in de bioscoop ‘Kin’, van de producers van ‘Stranger Things’. De serie was een groot succes bij zoveel mensen, wij incluis, en is ook een echte hype geworden. Ik snap dus maar al te goed dat deze nieuwe film wordt voorgesteld als ‘van de makers van…’. Dat maakt hem misschien nu al gehypet maar dan vraag ik me af of deze film alleen maar kan tegenvallen. Niet voldoen aan de verwachtingen. Dit soort reclame maken, lijkt me een strategische zet en toch ook gevaarlijk. We hebben momenteel geen tijd voor bioscoop, dus zullen hem waarschijnlijk niet kunnen gaan zien. Iemand die hem al heeft gezien misschien? Is hij de moeite? Laat het zeker weten 😉

Ik stel me ook soms de vraag of er nog echt ‘nieuwe’ films worden gemaakt. Zoveel remakes tegenwoordig, ze slaan er ons mee om de oren. Ofwel lijken alle films gebaseerd op boeken of strips. Zijn er eigenlijk nog mensen die nieuwe verhalen bedenken? Buiten auteurs van boeken dan, welteverstaan…

 

 

Ik hoop maar dat de filmwereld zich blijft vernieuwen, zodat we die gezellige avondjes bioscoop kunnen blijven voortzetten. Zo af en toe… als we eens tijd hebben… of een babysit hebben gevonden… ooit… nog eens.

 

Zijn er nog cinefielen onder de lezers hier? Hoe vaak gaan jullie naar de bioscoop? Of houden jullie frequent een movie night thuis?

 

  2Comments

 1. stoffenspulletjes   •  

  Hier ook grote film fan!
  Al een geluk houden mijn kids ook van Disney. Maar met 2 jongens is het hier geen frozen maar wel Peter pan dat zot gespeeld wordt. Maar die blijft super!

  Qua Marvel zitten we ook op dezelfde golflengte. Bij Deadpool 2 werden de kids gedropt wat dat is mijn aller favorietste!
  Ant man zei me eerst ook niets maar die bleek toch niet slecht. Verassend! Dus zou hem toch maar op je lijstje zetten!

  Er zijn inderdaad kei veel remakes (hoeveel keer kunnen ze Spiderman blijven maken??) Maar onlangs wel enkele goeie films gezien. Kan alleen nu natuurlijk niet meer op de titels komen.
  Maar als ik er terug op kom zal ik het wel eens posten

  • stoffenspulletjes   •  

   Het geheugen komt een beetje terug: de laatste 2 weken herkeken wij 3 topfilms kingsman (blijft super), the book of Henry (iets helemaal anders ma wat een topfilm!) En Paddington 🙂
   En na het lezen van je post besef ik dat wij al veel te lang geen cinema avond hebben gepland! Het wordt weer eens babysit tijd!

Laat maar van je horen!