Pin it & make it – Party pizza twist (+tutorial)

Onder het motto ‘beter laat dan nooit’, ben ik ook eindelijk op de spreekwoordelijke kar van Liesellove gesprongen. Zij lanceerde nl. het ‘Pin it & make it‘ initiatief. Voor dienen die nu denken, waar begin die nu over? Het komt erop neer om al dat heerlijk klikken en pinnen effectief om te toveren in iets reëel. Iets doen met al die pins op Pinterest.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik (af en toe) veel pin, maar ik er verder veel te weinig mee doe. Sporadisch wordt een pin buiten het scherm werkelijkheid maar lang niet alle pins is die eer gegund.

Dus ik dacht: ‘awel ja, we doen is mee!’ Ik weet niet of één pin per week haalbaar is voor mij. Ik ben bereid het te proberen, maar ik zie het eerder lukken met één pin per maand. Maar dat is ook oké!

Ik ging niet zo ver buiten mijn comfortzone en startte met een pin uit mijn ‘Food’ – bord.

Vorige week had de leerlingenraad bij ons op school een soort late nieuwjaarsreceptie. De verantwoordelijke collega deed een oproep om hen van spijs en drank te voorzien. Ik sta graag in de keuken en ik ben vrij op woensdag dus leek het mij te doen om tegen woensdagmiddag iets hartigs én iets zoet op hun tafels te toveren.

Voor het zoete ging ik niet echt mijn boekje te buiten en creëerde mijn keukenmagie absoluut niets vernieuwends. Ik bakte dus gewoon een cake, een bananencake om precies te zijn. Het hoeft niet altijd appel of chocolade te zijn. Al hoorde ik achteraf dat het net die dag chocoladecakedag bleek te zijn. Tjah, you win some, you lose some!

Maar wat voor hartigs ging ik maken? Het betrof hier weliswaar de exotische diersoort ‘tieners’. Snel content met fastfood en sociale media, maar healthy food doet kokhalsneigingen optreden. Pinterest to the rescue!

Ik maakte een easy peasy lemon squeezy bladerdeeg pizza snack. De pin vind je hier.

Voor wie liever niet wil doorklikken, vat ik het hele proces nog even met foto’s en instructies en tips samen.

Voor u dus getest en goedgekeurd, ook voor tieners : de pull-apart bladerdeeg pizza sun snack, thing – a – ma – jig!

 

 

image

Koop of maak twee cirkels bladerdeeg. Ik kocht ze, handig en even lekker! Leg een van de cirkels op bakpapier.

 

Koop of maak een tomatensaus naar keuze. De potten van Bertolli worden hier regelmatig gebruikt voor pizza’s. Ik gebruikte deze keer de saus met zongedroogde tomaten. Ook de primavera met geroosterde groentjes is hier favoriet.

 

image

Spreid deze saus over het bladerdeeg.

 

 

 

image

Stapel hierop een royale hoeveelheid geraspte kaas. Ik gebruikte een mengeling van mozzarella en gratin kazen.

Maak de laag niet té dik, anders krijg je problemen bij de latere stappen.

 

Voeg kruiden toe naar smaak en keuze. Oregano of mediterrane kruidenmix doen het prima!

 

Leg de tweede bladerdeegcirkel hierop en druk lichtjes aan.

image

 

Neem iets dat als kleine ronde vorm kan dienen. Een glas bijvoorbeeld.

 

image

Druk dit licht aan in het midden (of ongeveer het midden aan mijn foto’s te zien) van het bladerdeeg. Een duidelijke imprint is voldoende.

 

 

Zorg dat je zeker niet door het bladerdeeg duwt, ook dan krijg je problemen met de volgende stappen!

 

 

 

image

Vertrek vanuit je imprint uit de vorige stap en snij met een mes slices uit je ‘pizzataart’. Maak ze niet te breed, zo twist het makkelijker.

 

 

 

 

image

 

Twist (voorzichtig!) elke slice tot hij minstens tweemaal is rondgedraaid en druk het uiteinde lichtjes aan.

 

 

 

image

 

Ik merkte dat snelle, voorzichtige bewegingen het beste werkten.

 

 

 

Zet deze twisty pizzataart in een voorverwarmde oven.

Volg hierbij de aanwijzingen voor het deeg maar let op, vaak is de temperatuur hiervan nogal hoog. Je wil geen zwarte pizzatwist! 200°C is echt wel het maximum. Voor mij werkte 25 minuten op 180°C en hetelucht-stand het best.

 

 

image

 

 

In de tutorial op pinterest smeren ze voor het bakken de twist nog in met eigeel. Ik merkte echter op dat dit te snel bruin werd als je het geval 25 minuten in de oven zet.

Daarom wachtte ik tot de laatste 10 minuten baktijd, en smeerde dan snel het hele ding in met eigeel.

Worked like a charm.

Haal je pizzasnack uit de oven, let op, heet! Laat heel eventjes ‘staan’ en afkoelen en serveer het dan aan je gasten. Ze kunnen de twists gemakkelijk lostrekken en opsmikkelen.

 

 

image

 

 

Ook koud is dit lekker! Dat ondervond ik toen ik later die namiddag thuiskwam. Ik maakte uiteraard een versie voor Echtgenoot (ik zou niet anders durven) en er was nog één twistje over toen ik thuiskwam. Je kan dit dus perfect op voorhand maken! Happy guests verzekerd! Dit verschijnt hier zeker nog eens op een feestje! Snel, lekker en best budgetvriendelijk.

 

image

 

  1 Comment

Laat maar van je horen!