Retro plooike

Er lag hier al een tijdje een lap muntgroene gabardine op een leuk projectje te wachten. Toen ik gisteren deze rok terug tegenkwam op m’n pinterest, zag ik dat dus wel zitten.

Ik had in de Veritas een leuk lapje stof en dito bias gevonden, daar maakte ik paspel van en stofknoopjes.

Dit rokje in mekaar zetten ging helaas niet van een leien dakje! Ondanks het feit dat een A-lijn rokje met zo’n plooike op zich niet zo bijzonder moeilijk is (’t is geen rocket science!), ging dus vanalles mis wat maar kon misgaan!

Het begon met het lampje van m’n naaimachine: poef, kapot! Enfin… Ik had geen bijpassend garen, dus koos ik maar gedurfd voor fel groen garen. Verder nog stomme dingetjes: begonnen met rits verkeerd om aan te zetten, lostornen dus; flapje vergeten in eerste zijnaad te zetten, ook lostornen dus; strijkijzer brandde vlekken in tussenvoering van beleg; op zoek naar voering vergeten een lapje stof mee te nemen, foute keuze gemaakt ma allee, das nog niet zo erg; halverwege omzomen spoeldraad op… en blijft maar gaan!

’t Was dus een hele bevalling! Ik gebruikte het A-lijn patroon van Mme Zsa Zsa’s boek. Omdat het rokje vorige keer wat groot was uitgevallen, gebruikte ik hier dezelfde maat maar knipte geen naadwaarden aan en… het zit als gegoten!

Sorry voor de crappy flits foto’s van de rok op de paspop maar ik ben alleen thuis, ’t is donker en ik zag een shoot voor de spiegel niet zo zitten!

Ik vind eigenlijk niet dat de rok zo mooi valt… Misschien was de gabardine toch niet zo geschikt voor deze rok, ik weet het niet. De stof lijkt ook zo wat te trekken rond de stiksels…

Verder blijf ik rokken omzomen HATEN!  Ik krijg dat dus nooit tegoei gedaan he! Kan er mij misschien is iemand vertellen hoe ge dat eigenlijk doet???!!!!!

De draadjes die der nog lijken aan de hangen zijn van de voering, die moet ik nog omzomen! Voeringstof ben ik zowiezo geen fan van dus ik heb die nog niet omgezoomd. Ik kan het al niet tegoei met katoen, laat staan met zo’n verschrikkelijk glibberig stofje!

Verder heb ik SERIEUS gefoefeld met de blinde rits! Dat gewoon aanstikken met blinde ritsvoet aan buitenstof en voering, geen probleem! Maar dan de rest van uwe naad sluiten zonder dat dat onderste van dat ritsgedoe in de weg zit, grrrrrrrrrr!!! Ik heb dus… GEVLOEKT!

Maar allee, hij is wel af (op de zoom van de voering na) en hij past! Hallelujah!

Oh ja, ik heb nog een probleem, mijn bovenste laag stof lijkt zo bij het naaien altijd wat verder naar voor te worden geduwd, waardoor het dan op’t einde ni meer uitkomt of er rimpels komen bij het zomen. Ik dacht dat de druk van de naaivoet misschien te hoog was maar ik kan dat niet regelen op mijn oude Bernina’tje. Heeft iemand een gelijkaardig probleem? Iemand tips?!

  7Comments

 1. JoChapeau   •  

  Je hebt er wel enkele hele leuke speelse details aan toegevoegd !

 2. vee   •  

  Voor de zoom… Ik vrees…. Met de hand….

 3. MultiVroon   •  

  Neee, met de tweelingnaald! Dat is flexibeler, trekt veel minder aan de stof! En natuurlijk wel goed blijven opletten dat de stof niet heel geleidelijk versschuift tijdens het stikken waardoor je van die schuine miniplooitjes krijgt. Maar ik beloof dat het makkelijker gaat met zo'n naald 🙂

  http://multivroon.blogspot.nl/2012/06/tweelingnaald-tutorial.html

  Ik vind hem wel leuk en beetje stoer met die stiksels en flapjes!

  • MultiVroon   •  

   O ja, of met een blindzoom natuurlijk, als je machine dat kan. Met speciaal voetje, precies in de vouw stikken, en de juiste draadspanning (vrij los dus).

 4. KellyJade   •     Author

  Ja de tweelingnaald werd hier al eens gebruikt, maar ook dan verschuift mijn bovenliggende stoflaag… Ik denk dus echt dat het aan mijn persvoetdruk ligt…

  • MultiVroon   •  

   Of een universeel boventransportvoetje aanschaffen? Ik kocht er een voor 17,50€, maar of het iets is weet ik nog niet…

 5. Anneleen   •  

  Die detailkes zijn geweldig!
  Ik vind hem leuk geworden.
  Groetjes

Laat maar van je horen!