Verbeelding book challenge 2017 – 1

We zijn weer een zaterdag, ongeveer halfweg in de maand maart. Tijd voor een update van mijn vooruitgang in de Verbeelding Book Challenge.

U vraagt zich misschien af, waarom nu pas de eerste update? Wel, ziet u, ik heb namelijk pas eind februari gemerkt dat er een nieuwe challenge was verschenen. Shame on me!

Ik heb ook nooit een eindafsluiting gemaakt van de challenge van 2016. Dat zal ik nu voor mijn rekening nemen.

Ik heb helaas… zwaar gefaald in de challenge vorig jaar. Ik heb niet eens de helft van de puntjes gehaald. Maar 2016 was in vele opzichten een heel druk jaar. Niet dat dat een excuus is natuurlijk. Ik heb wel gelezen, maar niet overdreven veel. Vooral in de zomermaanden ging het wel.

Mijn eindafrekening 2016:

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt (want 500 pagina’s waren nog niet moeilijk genoeg, ugh) => ‘The girl who kicked the hornet’s nest’ van Stieg Larsson
 2. Een horror boek => The Walking Dead Vol. 1: Days gone by’ van Robert Kirkman
 3. Een detective => ‘The girl with the dragon tattoo’ van Stieg Larsson
 4. Een klassieker => ‘Pride and prejudice’ van Jane Austen
 5. Een humoristisch boek
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails)
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) => ‘The Kite Runner’ van Khaled Hosseini
 8. Een boek waarin familie centraal staat
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat => ‘Life on sneakers’ van Evi Renaux
 10. Een boek waarin de dood centraal staat
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat => ‘Jamie’s super food voor elke dag’ van Jamie Oliver
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes) => ‘Inferno’ – Dan Brown
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots => bezig:  ‘River God’ van Wilbur Smith
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots => ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij => idee: ‘Art d’eco’ van Kelly Eeckhaut
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst => ‘The Martian’ van Andy Weir
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!)
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) => idee: ‘Outlander’ van Diana Gabaldon (maar als ik sommige reviews mag geloven kan ik dit even goed bij puntje 13 plaatsen…)
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat => ‘The Alchemaster’s apprentice’ van Walter Moers
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las => ‘The First Confessor’ – Terry Goodkind
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven

Gelezenaan het lezennog te lezen

Zoals je kan zien, is er niet veel veranderd sinds mijn laatste update post, die al van oktober dateert. De schamele twaalf puntjes behaald… Natuurlijk kan ik voor sommige boeken twee puntjes tellen, maar ik had me voorgenomen bij de start dat ik dit niet zou doen, tenzij echt nodig. Oké het zou echt nodig zijn, maar who’s counting, het is geen wedstrijd! 😉

 

Reden te meer dus om met goede moed aan de nieuwe challenge te beginnen!!

Dit zijn de 30 puntjes van 2017:

 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren)
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
 5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. ? )
 7. Een boek gepubliceerd in 2017
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
 11. Een boek met een kleur in de titel
 12. Een boek met een nummer in de titel
 13. Een boek met een illustratie op de cover
 14. Een non-fictie boek
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen => ‘The Labyrinth of Dreaming Books’ – Walter Moers
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
 21. Een boek dat je al een keertje las  =>’Harry Potter 1 – 7′ – J.K. Rowling
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt  => ‘A long way home: a memoir’ (Lion) – Saroo Brierley 
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
 24. Een boek uit de bibliotheek
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)  => ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ (screenplay)  – J.K. Rowling (dit las ik op één avondje uit!)
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
 29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
 30. Een eerste deel in een reeks

 

Ik denk… of ik hoop, dat de challenge van dit jaar voor mij een beter haalbare uitdaging zal zijn dat vorig jaar. Er staan al wat meer puntjes in die meer binnen mijn comfortzone passen. Ik begon dit jaar al lezend en kon dus direct puntjes afvinken toen ik eind februari de nieuwe challenge voor ogen kreeg.

De huidige tussenstand vind je hierboven aangeduid in dezelfde kleurtjes als vorig jaar.

Ik las begin dit jaar alle boeken van Harry Potter opnieuw. Gewoon, zomaar. Het zijn boeken die lezen als een trein, nog steeds entertainend zijn en ik had nood aan easy distraction. Check! Kon ik meteen een puntje mee afvinken!

 

Image 18-03-17 at 14.50

 

Omdat ik dan toch in het Harry Potter – wereldje zat, besloot ik dezelfde avond dat ik boek 7 afsloot, me te storten op de screenplay van ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ . Het was best een aanpassing om op die manier een verhaal te lezen – ik las nog nooit een screenplay – maar toch ging het vlot. Ik las het diezelfde avond helemaal door. Ik kreeg er wel zin van om de film te zien.

 

Image 18-03-17 at 14.56

 

 

Heeft iemand de film al gezien? Zoja, wat vonden jullie ervan?

 

Een beetje later hadden Echtgenoot en ik nog eens een heel welkome date night. We gingen lekker eten bij Ronda in Mechelen en besloten nog een filmpje mee te pikken bij Utopolis. De enige film die ze daar speelden, die ons effectief aansprak was ‘Lion’. De film vertelt het verhaal van Saroo Brierley. Een Australische man, van Indische afkomst, die werd geadopteerd nadat hij als kind per ongeluk werd gescheiden van zijn Indische familie. Het verhaal was heel aangrijpend en ik heb, zeker met mijn zwangerschapshormonen, tranen met tuiten gehuild. Bij het koppel dat een paar plaatsen verder zat (de zaal was haast leeg), kwam ook serieus wat gesnik vandaan. Dat bleek, bij nader inzien, van de man te komen en niet van de vrouw, zoals ik eerder dacht.
Image 18-03-17 at 14.55
De film bleek gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de echte Saroo Brierley en op het boek dat hij daarover schreef: ‘A long way home: a memoir‘. Ik besloot meteen om het boek te lezen en het echte verhaal te weten te komen. Ook het boek greep me bij de keel, net zoals de film, en ik kan beide ten zeerste aanraden. Het verhaal is prachtig. Bijzonder triest, maar ook hoopvol en zeer ontroerend. Ik twijfelde welk puntje ik hiervoor zou afvinken. In principe is het non – fictie, dus puntje 14 was een optie. Maar ook puntje 16 zou kunnen, aangezien het gaat over de reis die Saroo als kind maakte. Dan bood puntje 23 zich ook nog aan. Wij zijn namelijk al in India op reis geweest. Uiteindelijk besloot ik om puntje 22 te gebruiken. Het boek speelt zich af in Australië en India, wat is de kans dat ik zo’n ‘andere kant van de wereld’ nog meer zou tegen komen in een ander boek?
Image 18-03-17 at 14.56 (1)

 

Ondertussen ben ik bezig in ‘The Labyrinth of Dreaming Books’ van Walter Moers. Dit boek is het vervolg op ‘The City of Dreaming Books’, één van mijn lievelingsboeken aller tijden. De reviews waren niet zo positief maar toch wil ik het boek lezen. Ik ben nog niet zo ver geraakt en het leest inderdaad niet zo vlot als het eerste boek, maar voorlopig kan het me wel bekoren. Soms is reviews lezen toch gevaarlijk, want het geeft je meteen een bevooroordeeld beeld van een boek. Jammer, eigenlijk…
Image 18-03-17 at 15.00

Wie doet er dit jaar opnieuw of voor de eerste keer mee met de challenge? Vinden jullie hem, net zoals ik, haalbaar dit jaar?

Ik zie het alvast heel goed zitten en ik vind dat ik al goed ben begonnen! Let’s do this! Voor al wie graag lijstjes afvinkt, ik maakte een printable van de challenge, met checkboxes en plaats om datum en titel van elk boek te noteren. Verwacht niets al te fancy, maar handig is het wel. Ik drukte hem af op stickerpapier en plakte hem in mijn Bullet Journal. Lekker altijd bij de hand wanneer nodig 😉

Je kan de pdf HIER (klik) downloaden.

Veel succes met challenge!

  2Comments

 1. gerhildemaakt   •  

  Ik doe dit jaar voor de eerste keer niet mee, ik wil nog eens lezen wat ik zelf in gedachten heb. Ik zit ook in een boekenclub, vandaar. En verder is het al druk genoeg. Ik hoop wel dat er volgend jaar een nieuwe editie komt, dan doe ik zeker mee. Veel leesplezier!

 2. fiekefatjerietjes   •  

  Leuk dat je meedoet! De challenge lijkt me dit jaar zeker haalbaar, ja.
  De Harry Potters herlezen, dat wil ik graag ook nog eens doen 🙂

Laat maar van je horen!