Visjes

Er staat sinds dit jaar een gigantisch, tropisch, zoutwater aquarium in mijn klaslokaal op school. Tot vandaag zaten daar nog maar drie visjes in: 2 anemoonvisjes (lees: Nemo’tjes) en één half gele-half paarse vis (ik ken de naam niet!).

Nu het aquarium netjes begint te rijpen en de koralen goed beginnen groeien was het tijd om het visbestand wat uit te breiden.

Mijn klasje, enfin een deel van het klasje waar ik dus klastitularis van ben, was op het geweldige idee gekomen om een ‘klasvis’ te kopen! Ze wouden hiervoor zelfs hun spaarcentjes samen leggen.

Omdat ze maar met 6 zijn besloten ze om een maximumbudget van 10 euro per persoon te nemen. Maar met een budget van 60 euro kom je al ergens!

Omdat het aquarium niet mijn project is en ik hier weinig tot niets van af weet, werd er overlegd met de verantwoordelijke collega. Hij wist wat kon en mocht en moest dus aanwezig zijn bij de aankoop!

Nu blijkt er ergens in België zo’n soortement grootwarenhuis te zijn voor aquariumfreaks dus toogden wij vandaag (ja dat leest u goed, ik offer mijn vakantie daarvoor op!) richting Moeskroen om te gaan vis-shoppen!

Omdat 6 leerlingen én een collega (die geen rijbewijs heeft) toch net niet in mijn auto passen, werd nog een andere collega uitgenodigd en met z’n negenen vertrokken we op onze roadtrip!

Het was effenaf niet gelogen, een gigantisch spel was dat daar! De leerlingen konden naar hartelust kijken en kiezen, er was zelfs iets te veel keus denk ik!

We hadden nog een budget om voor de school wat vissen aan te schaffen en kwamen uiteindelijk thuis met niet minder dan 7 nieuwe visjes, 4 garnalen, 2 krabben en 1 zeeëgel!

Ik moet zeggen dat ik ook trots ben op m’n leerlingetjes! Ze hebben mooi onderling overlegd over welke vis ze gingen aanschaffen. Ze hebben het zelfs zo slim aangepakt dat ze 2 vissen konden kopen!

De 2 jongens van de klas wouden natuurlijk gaan voor een coole, stoere vis en zagen de vijlvis wel zitten. De meisjes vonden de vis dan wel speciaal (en ze moesten een speciale, herkenbare klasvis hebben!!! belangrijk!) maar zo ‘kleurloos’: (de foto’s zijn heel slecht maar toen we terug op school kwamen waren de blauwe avondlampen van het aquarium al aan en mochten we niet flitsen om de vissen niet te stresseren!)

foto van internet van de vijlvis:

Nu bleek die vijlvis ruim binnen hun budget te liggen en besloten ze dus na overleg om nog een tweede, kleurrijke vis bij te kopen! You gotta love democracy! 🙂 Dat hebben ze dus netjes aangepakt! Ze kozen voor een soort lipvis. Daar heb ik geen foto van want die leek in het blauwe licht gewoon te ‘verdwijnen’. Maar ’t is iets à la den deze:

Eén van de leerlingen was ook fervente voorstander van een gekke garnaal met scharen en ik moet zeggen, ik vond hem ook wel iets hebben, maar daar wou de rest niets van weten. We hebben uiteindelijk de garnaal bijgenomen met het schoolbudget! ’t Is een tof venteke zenne:

Voor de school hadden we dan nog – de zeeëgel:

– twee poetsgarnalen, waarvan je hier een ziet op de gele doktersvis die we ook meebrachten (de doktersvis moest precies hoognodig eens gepoetst worden!):

– we brachten nog een andere doktersvis mee, die eerst wat schuw was en dus onmogelijk te fotograferen…

– de twee krabben waren donkergroen van kleur, wat absoluut geen goeie match is met blauw licht en bruine stenen dus je vindt ze gewoon niet op foto!

– en nog een koppeltje vissen waarvan ik de naam al helemaal ben vergeten maar die hopelijk gaan kweken en eitjes leggen en uitbroeden in hun mond en dan de jongelingetjes loslaten tussen de stekels van de zeeëgel:

– als laatste hadden we nog een klein, wit visje (amper zichtbaar op de witte steentjes) dat in symbiose leeft met een andere soort garnaal maar helaas waren visje en garnaal mekaar even zoek! Hopelijk vinden ze mekaar weer een van deze dagen!

Het was dus een geslaagd uitstapje en ik denk dat de leerlingen wel blij waren met hun keuze! Ik heb er anders wel plezier aan beleefd en enorm genoten van het prachtige zicht van het aquarium! Eindelijk wat meer leven in! Na de vakantie kan ik daar weer elke dag op kijken in mijn biologielokaal! 🙂

  2Comments

  1. isabel   •  

    haha zalig! welke andere collega was zo lief om daar ook een dag aan te spenderen? 🙂

    x

  2. KellyJade   •     Author

    Julie natuurlijk, wie is anders zo zot om dat te doen, en dan nog een uur heen en een uur terug te rijden 🙂

Laat maar van je horen!