Wanneer je peuter voor het eerst naar school gaat…

Ja, zo ver zijn we al!

 

IMG_7462

 

1 september 2017, het was er plots sneller dan verwacht. De dag dat onze Flavie voor het eerst naar school zou gaan. Naar het instapklasje weliswaar, maar toch, naar school! Flavie is geboren in februari, dus mocht ze mooi starten aan het begin van het schooljaar. Een absoluut pluspunt vind ik. Zo kan zij een heel schooljaar wennen aan het idee van school in het instapklasje en wordt de drempel naar ‘echte school’ wat kleiner. Kindjes die starten in mei of juni gaan in september meteen naar de eerste kleuterklas en dat vind ik zo jammer. Blomme is van juli, zij zal dus starten in januari, wat ook nog wel meevalt vind ik.

Alleszins, onze Flavie was er klaar voor. Ze kan het heel goed uitleggen al (iets te goed soms! 😳 )  en in de kinderopvang begon ze zich zo stilletjesaan te vervelen. Tijd voor een nieuw begin!

 

IMG_7458

 


Over scholen en juffen

Natuurlijk hoort een school kiezen hier ook bij. Die stap kwam uiteraard begin dit kalenderjaar. Aan kamperen en die toestanden doen wij hier allemaal niet mee. Ik was wel heel zeker dat ze niet naar een katholieke school zou gaan. Niet dat daar op zich iets mis mee is, maar ik ben heel vrijzinnig opgevoed, ik ben zelfs niet gedoopt en Echtgenoot is ook niet gelovig. Uit principe zal ik mijn kinderen dus nooit naar het vrij onderwijs sturen. Ik geef zelf ook les in een GO! – school dus dat draagt hier ook toe bij.

Bij ons zijn er maar liefst 4 basisscholen in de gemeente: 2 van hetzelfde katholieke net, een gemeentelijke basisschool én een basisschool van het GO! Die laatste ligt op dezelfde campus als de secundaire school waar ik lesgeef. De keuze lag dus heel sterk voor de hand. Uit gemak zou ik ze in de laatste school inschrijven, dan kan ze lekker ’s ochtends met mij mee te voet naar school ( hier 3 straten verder). Maar chaoot die ik ben, ik miste de eerste inschrijvingsdag. Hoewel de school op onze campus ligt, zijn beide scholen apart ingeschreven en kan ik dus niet genieten van personeelsvoorrang. Het was dus al zover, ze kwam op de wachtlijst terecht! Dat is een risico dat ik niet wilde nemen dus trok ik ook maar naar de gemeenteschool. Op deze school heb ik zelf gezeten (en zowat mijn halve familie), mijn zus haar dochters gaan er en mijn moeder heeft er meer dan 30 jaar les gegeven. Ze is dus niet per se tweede keus, maar de andere was gewoon makkelijker uit praktische overwegingen! Hier was gelukkig wel nog plek en Flavie kreeg haar plaatsje!

Achteraf gezien ben ik hier heel blij om. De kinderopvang ligt recht tegenover deze school en binnenkort moet Blomme hier naartoe gebracht worden dus moeten we toch die kant uit en kan Flavie even goed mee! De school kreeg bovendien net een spiksplinternieuw gebouw en domein, ook leuk. Maar wat het absolute pluspunt hieraan is, is de juf. Juf Maya is nl. ‘familie’ van ons. Ze is getrouwd met mijn neef en we zien ze dus regelmatig. Flavie kent haar en vertrouwt haar, geen beetje een voordeel voor die moeilijke drempel! Bovendien geeft diezelfde neef ook les op deze school, meer specifiek de turnles! Ook daar komt ze dus terecht bij een meester die ze kent. Ik kan dus gerust zijn dat mijn dochter in goede handen is. Een heel pak van mijn hart, ik zeg het u!


Voorbereidende werken

Ondanks het feit dat het peuterklasje nog veel spelen en spelenderwijs leren is, heeft zo’n peuter toch een en ander nodig om naar school te gaan. Een boekentasje om te beginnen. Een klein boekentasje. Ik keek wat rond op internet en mijn voorkeur ging eigenlijk vooral uit naar de Fjall Raven mini Kanken rugzakjes. Kwaliteit verzekerd, een handig formaat en zelf te openen. Maar toch ook niet zoooo goedkoop en om dat aan zo’n peutertje toe te vertrouwen…

Ik ben al een tijdje trouwe en tevreden klant van de winkel Blabloom. Geweldige service en producten en veel eco en verantwoord. Blomme haar geboortelijst ligt ook hier. Ik wou hier dus eens kijken. Net dan kwamen de rugzakjes en boekentasjes van Onnolulu online. Aangenaam geprijsd, leuke printjes en bovendien afwasbaar en gemaakt van gerecycleerde PET – flessen! Wauw! De roze met eenhoorns stak mijn ogen uit 😉

Het leek dus meteen beslist! Ware het niet dat ik tezelfdertijd de mooie rugzakjes van Eef Lillemor zag passeren. Beetje het model van de Fjall Raven, leuke prints en óók afwasbaar en gemaakt van gerecycleerde PET- flessen! Oh no! Keuzestress! Wat een luxeprobleem! Van Onnolulu vond ik vooral de echte ‘boekentasjes’ leuk maar ik twijfelde over het gemak van de sluiting. Ik mailde naar de winkel en kreeg een snel en eerlijk antwoord dat zo’n sluiting misschien inderdaad niet zo handig is voor kleine peuters. Maar er was natuurlijk nog de rugzakversie! Uiteindelijk liet ik Flavie kiezen. Ik toonde haar alle opties en ze koos resoluut voor de mooie muntgroene zak met ijsjesprint van Eef Lillemor. Goeie smaak, dat kind van mij! 😂

 

 

IMG_7317

 

 

Zo geschiedde! Voor een ‘luttele’ 36€ vond ik dus een geschikt boekentasje. Ik bestelde nog een schattig lunchdoosje bij en ze was voorzien! Op 30 augustus besefte ik dan plots dat ze ook nog snackdoosjes en een drinkbus nodig had! Weer mooi mamawerk van mij 🙄 Een koekendoosje hadden we nog liggen van Lu en ik stuurde Echtgenoot nog snel naar de dichtsbijzijnde Orchestra voor een drinkbus. Oef voorlopig kan ze er mee door. Ik bestelde ondertussen nieuwe snackdoosjes en een drinkbus bij Blabloom. Als ik ze in gebruik heb, laat ik weten wat ik er van vind!

 

IMG_7455Eerste keer brooddoosje vullen…

 


Alles mooi gelabeld

Natuurlijk moet je alle spullen van je kroost voorzien van de nodige naamlabels. Een must als je je spullen wil terugzien en ook dikwijls gewoon een verplichte regel op school. Gelukkig kreeg ik een tijdje geleden een aanbieding van ‘My Nametags‘. Of ik naamlabels wilde testen. Eerst dacht ik, tjah waarom eigenlijk? Gelukkig was ik snugger genoeg om te beseffen dat ik er snel nodig zou hebben. Ik gaf mijn voorkeuren op en kreeg een velletje leuke kleeflabels in de bus. Ik koos voor een simpel lettertype en een appeltje als tekening. Sinds haar geboortekaartje is dit Flavie haar symbool geworden. Ze zien er mooi uit. De labels zou je in principe overal kunnen op kleven, ook op textiel (op de wasetiketten in je textiel) en ze zouden vaatwasbestendig zijn. Interesting!

 

Schermafbeelding 2017-09-08 om 22.36.18

 

Ik voorzag Flavie haar boekentas, brooddoos, drinkbus en reservekleren van de labels. Ze zijn heel handig, goed formaat, ze kleven goed en diegene op brooddoos en drinkbus hebben de eerste wasbeurt in de afwasmachine overleefd. Ze kleven nog even mooi en de kwaliteit is gebleven. Voorlopig ben ik dus zeeeer tevreden. Diegenen die ik in de kleren kleefde hebben ook de wasbeurt op 30° overleefd. Super!

 

Untitled

 

 

Untitled

 

 

Untitled

 

De tijd vliegt

En zo zie je maar. Flavie helemaal voorzien, mama die moet leren op tijd aan alles te denken en een nieuw hoofdstuk voor ons als gezin. We waren nog maar net aan een nieuw begonnen met de komst van Blomme en daar is het volgende al! Ze heeft ondertussen haar eerste schoolweek vlotjes overleefd en juf Maya verzekerde ons dat ze heel flink is geweest. Toch handig, zo op familiebasis staan met de juf van je kind 😉

 

 

IMG_7599

 

We moeten nog een beetje wennen aan de nieuwe ochtend rush en onze routine zo wat vinden maar dat komt wel goed! Het feit dat ik nog thuis ben in bevallingsverlof helpt gelukkig. Als ik terug ga werken, wordt het weer opnieuw onze draai vinden.

Ik twijfel nog een beetje of ik haar voorlopig halve dagen laat gaan of meteen hele dagen. Ik ben nog thuis dus halve zou  nog perfect gaan… Lezers die deze stap al achter de rug hebben, hoe deden jullie dit? Ging jullie peuter halve dagen in het begin of meteen volledige dagen? Waarom wel/niet? Bedankt voor de tips alvast!

 

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

  4Comments

 1. Evi   •  

  Emil is geboren in december en moest dus meteen beginnen in de 1ste kleuterklas. Die heeft nooit in de instapklas gezeten. Dat was in het begin idd heel moeilijk! Ik ben blij dat zijn zus wel zal starten in de instapklas als het zo ver is. Hij ging wel meteen hele dagen hoewel ik in september nog thuis was met zwangerschapsverlof. Hij was toen erg hevig en jaloers thuis en twee kinderen thuis vond ik nogal heftig toen. Hij moest wel niet naar de nabewaking, wat hij nu wel moet als we gaan werken. Maar hij kan daar in een klasje spelen en dat is eigenlijk nog nuttiger dan thuis, waar hij alleen maar tv wil kijken als hij thuis komt. Idd mooi hé, die rugzakjes van Onolulu. Emil heeft de tijgers. 🙂

  • KellyJade KellyJade   •     Author

   Ja dat was ook mijn idee met die hele dagen, het is hier best pittig met zowel Flavie als Blomme thuis als ik alleen ben. Ik kom altijd handen te kort! Vooral om dat Blomme niet te rustigste baby is. Maar ze wil niet slapen in de klas, dus ze wordt te moe! Mijn moeder heeft al beslist, samen met de juf, dat ze dinsdag en donderdag maar een halve dag gaat, alsof ik niets te zeggen heb 😉 Maar uiteindelijk slaapt Flavie dan wel 2u dus dat valt wel mee, enkel het uurtje als ze net thuis is en ze allebei moeten eten is moeilijk. Maar aangezien het mama haar idee was, moet zij maar komen helpen 😉

   • evischrijft   •  

    Hehe, inderdaad! 🙂 Emil is gestopt met middagdutjes van zodra hij naar school ging, zelfs thuis. September 2016, laat ons zeggen dat ik er niet echt bijzonder leuke herinneringen aan heb… Pittig is idd een woord dat ik toen ook veel gebruikte. 🙂

 2. fiekefatjerietjes   •  

  Succes met het nieuwe ritme! Onze dochter moet in januari 2019 naar school, en hier zijn er helaas wel kampeertoestanden. We staan zelfs al op een wachtlijst van toen ze nog geen 6 maanden was. Gelukkig had ik er al aan gedacht (na goeie raad van onze buren), want aan zo’n dingen denk je écht niet de eerste maanden van zo’n babyleventje.
  En dat aanbod rugzakjes en boekentasjes, aargh! Te veel mooie dingen! 🙂

Laat maar van je horen!