Wetenschappelijke Wist je Datjes – 6

Wist je dat…

 

 

… zeeschildpadden een inwendig navigatiesysteem hebben dat gebruik maakt van het magnetisch veld van de aarde?

 

Untitled

 
Vrouwelijke zeeschildpadden leggen honderden kilometers af om hun eitjes te gaan leggen op het strand waar ze zelf zijn geboren. Alle kleine schildpadjes die hier uit het ei kruipen staan er nadien volledig alleen voor want moeder blijft niet bij haar kroost. Toch keren de vrouwtjes hiervan later terug naar hun eigen geboortestrand om er hun eitjes te leggen. Hoe kan dat?

 
Op aarde heerst er een magnetisch veld. Je kan de aarde eigenlijk vergelijken met een gigantisch grote staafmagneet, waarvan de magnetische zuidpool ter hoogte van het geografische noorden ligt en de magnetische noordpool ter hoogte van het geografische zuiden. Vandaar dat de noordpool van kompasnaalden naar het (geografische) noorden wijst. Omdat tegengestelde magnetische polen mekaar aantrekken. Afhankelijk van de plaats op en rond de aarde, varieert dat magnetisch veld in sterkte. Het is het sterktst ter hoogte van de polen en het zwakst ter hoogte van de evenaar.

 

 
Untitled

 

 

Wetenschappers gaan er van uit dat zeeschildpadden al van jongs af aan de kenmerken van het aardmagnetisch veld op een bepaalde plek kunnen waarnemen en onthouden. Ze steunen dan op deze gegevens om hun geboortestrand terug te vinden. Het is nog niet 100% zeker hoe het mechanisme juist werkt, maar onderzoeken met kunstmatig aangebrachte magnetische veldjes wezen wel uit dat schildpadden van koers veranderden wanneer het magnetisch veld werd veranderd.

 

 

Untitled

 

Straf toch weeral he?

 

 

Ik bespaar u verdere scientific mumbo jumbo maar hier vind je alvast een toegankelijk artikel.

Laat maar van je horen!