Wetenschappelijke Wist Je Datjes – 1

Mijn voorliefde voor wetenschap is geen groot geheim. Het feit dat ik leerkracht wetenschappen ben ook niet. Die twee gaan nogal hand in hand denk ik 😉

Vandaar dat ik al een tijdje twijfel om een soort wetenschappelijke wist je datjes – rubriek in te voegen. Wekelijks, tweewekelijks, maandelijks… Wat denken jullie? Goed plan of niet?

Het zou gaan om heeeeele korte weetjes, waarvan sommigen misschien wel al bekend zijn bij jullie. Uiteraard vooral binnen het vak biologie en fysica, want dat zijn mijn vakken! Duh!

Vandaag alvast een eerste voor jullie:

Wist je dat…

…een vrouw tijdens haar geboorte reeds alle eicellen bezit die ze ooit tot rijping zal kunnen brengen? Ze komen voor onder de vorm van primaire follikels en dat zijn er bij de geboorte nog ongeveer 500 000 tot 2 miljoen . Hiervan komen er uiteindelijke gemiddeld zo’n 400-tal tot ontwikkeling.

 

eierstokVoorstelling van een eierstok bij de geboorte

 

Dat wil dus eigenlijk zeggen, dat de eicel waar jij uit bent ontstaan, al aanwezig was in het lichaam van je zwangere grootmoeder. Gek idee toch hé?

 

  4Comments

  1. MultiVroon   •  

    Ohh, en dat ik de eicelletjes van eventuele kleinkindertjes in mijn eigen buik heb gehad! ❤❤ Wat bijzonder!

  2. MultiVroon   •  

    En dat ik dus de eicelletjes van eventuele kleinkindertjes ook al in mijn buik heb gehad! En dat die eicelletjes dus ook uit mijn (ieg deels) materiaal zijn gemaakt… bijzonder. ❤

  3. KellyJade KellyJade   •     Author

    leuk om te horen 😉

Laat maar van je horen!