Wetenschappelijke Wist je Datjes – 5

Wist je dat…

 

… vrouwen eigenlijk slimmer worden tijdens de zwangerschap?

 

 

Untitled

 

Populaire theorieën waarin wordt gezegd dat ‘baby brain’ of ‘pregnancy brain’ vrouwen vergeetachtiger en minder gefocust maakt, liggen onder vuur. In 1997 werd hier reeds onderzoek naar gedaan omdat vele vrouwen vaststelden dat ze moeite hadden met het onthouden van telefoonnummers en het samenstellen van lange zinnen tijdens de zwangerschap. Toen werd er een hypothese opgesteld dat de hersenen van vrouwen krimpen gedurende de zwangerschap en dat het nadien wel 6 maanden duurt vooraleer ze hun normale capaciteit weer hebben bereikt. De studie baseerde de resultaten op MRI-beelden van 10 gezonde vrouwen op verschillende tijdstippen tijdens en na de zwangerschap. De verminderde mentale efficiëntie van zwangere vrouwen zou hier dus aan te wijten zijn.

Nieuwe Canadese en Amerikaanse studies tonen echter aan dat dit onzin zou zijn. Een reeks vrouwen (zwanger en niet zwanger) werd onderworpen aan een serie tests en bleek dat zwangere vrouwen het er minstens even goed en vaak zelfs beter van af brachten als niet zwangere vrouwen. Alleen dachten de zwangere vrouwen achteraf dat ze het slechter zouden gedaan hebben. Zo typisch!

Aan de oorzaak ligt waarschijnlijk het verhoogde hormonen gehalte, dat de hersenen stimuleert om het beter te doen. De studies wijzen ook uit dat dit een min of meer blijvend resultaat zou zijn dat minstens 10 jaar na de bevalling nog merkbaar is. De reden ervoor zou kunnen zijn dat de hersenen van de vrouw worden voorbereid op het moederschap, dat toch veel gejongleer met zich meebrengt. (Toekomstige) moeders zouden alerter zijn, een groter leervermogen bezitten, een beter geheugen hebben én (nog) meerdere dingen tegelijk kunnen doen. De studies wezen zelfs uit dat hoe moeilijker de moeder het krijgt, des te beter dat haar brein opereert. Bepaalde delen van de hersenen veranderden ook van grootte (op basis van onderzoek bij ratten, muizen en mensen). Het verscherpen van de zintuigen kwam ook aan bod. Dit zou kunnen verklaren waarom moeders hun pasgeboren baby kunnen herkennen op grond van geluiden en geur.

 

 

Untitled

 

 

Verder onderzoek is uiteraard nodig om de theorie te bevestigen en een effectieve fysiologische oorzaak te vinden. Maar als dit waar blijkt, dan is mijn ‘baby brain’ van de laatste weken een fabeltje. Ik heb het nochtans serieus moeilijk met altijd even coherent te zijn, dat kan je navragen aan mijn leerlingen.

 

 

Image 4-04-17 at 12.37

 

 

Laten we hopen dat Echtgenoot niet meeleest, anders kan ik het niet meer als excuus gebruiken wanneer ik iets mispeuterd heb 😉

Laat maar van je horen!