Work in progress

Ik had vandaag mijn eerste echte vakantiedag! Geen kindjes om op te passen dus ne keer ongestoord naaidag! Woehoe!

Ik had al een projectje klaarliggen, nl. de ‘Washi Dress‘ van Made by Rae.

Ik weet niet waarom maar toen ik die jurk zag wou ik meteen het patroon kopen! Ze ziet er zo simpel maar toch speciaal uit!

Toen ik later zag dat het originele patroon achteraan werd afgewerkt met smokwerk met elastisch garen, dus geen gefiggel met ritsen enzo, was ik helemaal content! Simpel naaiprojectje dus!

Het begon vanochtend met het knip-en-plakwerk van het pdf-patroon, altijd big f un!

Daarna zo wat bezien welke maat ik ging nemen en dan dat patroon overtekenen (ik wou niet in het geplakt spul knippen, voor als ik toch een andere maat zou willen) en dan…

Dan deed ik iets dat ik eigenlijk nog nooit gedaan had. Ik maakte een pasmodel, een ‘muslin’ zoals de Amerikanen het noemen. Achteraf gezien ben ik enorm blij dat ik dat gedaan heb! Ik maakte dus eerst een soortement proefje in een lichtgewicht, dun en goedkoop, wit katoentje om te zien wat dat gaf.

Ge ziet, theelichthoudertjes en ander kaarsgedoe zijn goede patroongewichtjes!

Ik deed dit omdat ik op foto’s had gezien dat het boven voorpand een naad had, net onder de buste, en dat vond ik riskant! Ik had als maat ‘L’ genomen omdat ik toch aan de ruime kant ben en op de paspop (op mij was het NOG erger want de paspop heeft kleine borsten!) gaf dat dit resultaat:

Het flatteerde allerminst! Toen ik het aanhad leek het wel een positiejurk voor iemand die 5 maanden zwanger is! Niet goed dus!

Eerst en vooral koos ik een maatje kleiner (jeej altijd plezant om te doen!) en maakte ik een paar aanpassingen. Om het geheel wat flatterender te maken wou ik de naad van het voorpandje wat lager, meer in m’n echte taille hebben. Ik verlengde dat voorpand met een aantal centimeter, deed hetzelfde voor het achterpand en voegde 2 rijen extra smok toe!

Dat gaf het volgende resultaat (ik heb m’n hoofd eraf geknipt want m’n haar stond helemaal wazzche):

Dat zag er al beter uit! ’t Is natuurlijk niet zo schoon zo in doorschijnend wit dat mijn pertinent aanwezige vrouwenvormen accentueert maar ’t is dan ook een pasmodel he! De taillelijn zat alleszins al op een betere hoogte! Maar ik was toch nog niet helemaal tevreden, het stond nog te wijd naar voren toe en leek nog iets te veel op een zwangerschapsjurkje van opzij gezien.

Wat deed ik dan? Ik nam de stof vooraan wat bij mekaar onder m’n buste en maakte daar twee extra nepen van. Ik mat alles af en paste dit achteraf ook aan op m’n papieren patroon. Het nieuwe resultaat was het volgende:

Veeeeeeeel beter! Wederom, allerminst mooi in de stof maar nu heb ik tenminste een taille in het kleedje! Ik had nog nooit van m’n leven patroonaanpassingen gedaan en deed het allemaal maar wat met de natte vinger maar ik ben een tevreden mens! Ben zelfs stiekem een beetje trots 😉

In het eigenlijke kleed komen in het voorste rokgedeelte nog plooien dat deze wat wijder uitstaat (netjes m’n heupen en love handles wat verstoppen), zitten er zakken in de rok en komen er kleine mouwtjes (of lange, dat heb ik nog niet gekozen) aan. Ik liet dit alles hier achterwege om tijd te besparen en omdat ik oorspronkelijk dacht dat ik dit pasmodel als voering zou kunnen gebruiken. Dat zou zo gekunnen hebben als ik er niet wat te veel mee had zitten prullen en stiksels loshalen dat er nu hier en daar scheurtjes in zitten!

Maar hey, ikke content zenne, nu gaat de jurk tenminste passen als ik ze in het goede stofke maak! En, nu heb ik een goed patroon dat ik voor eventueel meerdere jurken kan gebruiken! Hell yeah!

En in welk stofke moet da nu komen?! Awel, dees:

Toen ik het zag, schreeuwde het om iets mee te doen dat je misschien niet meteen met dit stofke zou verwachten  (zij deed er al dit mee, dit heb ik ook al gezien, of deze…) => een kleedje dus! Het is misschien wat drukke print maar ik wou eens iets uit den bocht doen!

Maar, beste bloglezers, een vraag voor jullie:

Er zitten nu 4 neepjes in het bovenstukje, 2 op de buste en 2 onder de buste. Gaat dit wat raar zijn met de olifantjes of niet? M.a.w. maak ik het bovenstukje eventueel best in een bijpassend effen stofje of ga ik er gewoon voor?

Laat maar van je horen!