Would be world traveler – Noordkaap

We deden veel minder bekende plekjes aan op onze huwelijksreis door het noorden van Noorwegen in 2013, maar een trekpleister zoals de Noordkaap kon uiteraard niet ontbreken.

 

_HJS0979

 

De Noordkaap wordt beschouwd als het meest noordelijke punt van het Europese vasteland (het echt noordelijke punt ligt op een eilandengroep). Met zijn  71° 10′ 21″ noorderbreedte kan dat inderdaad wel tellen, de Noordpool lijkt er binnen handbereik. De Noordkaap ligt eigenlijk op een eilandje Magerøya, dat enkel te bereiken is via een tunnel. Best eng om er door te rijden vond ik, aangezien de tunnel zich onder water bevindt.

 

 

_HJS0985

 

_HJS0994

 

 

Er is niet enkel een monumentje te zien en wat rotsen, natuurlijk is het staren over de zee naar waar je denkt dat de Noordpool ligt het interessantste aan het bezoek. Er bevindt zich ook een gebouw, dat drie verdiepen telt en uitgehouwen is in de rotsen. Dit deed men om het beschermd landschap zo veel mogelijk te respecteren. Wij gingen er een hapje eten in het restaurant, bezochten snel de gift shop en kwamen nog langs een vreemd kerkelijk altaar en een soort van lichtspektakel… Al bij al is het gebouw niet per se de moeite. Er zou zich ook een bioscoop bevinden, maar daar hebben wij niets van gemerkt.

 

 

_HJS0999

 

_HJS1021

 

_HJS1022

 

_HJS1033

 

 

Voor voertuigen is toegang tot de Noordkaap betalend. Je kan dus best je auto of bus laten staan en de laatste kilometers te voet of met de fiets afleggen. Je kan er dan ronddwalen binnen het domein en genieten van de vergezichten zo lang je wil. Niet overdreven spectaculair, maar mooi is het er wel. Om nog maar te zwijgen van de weg ernaartoe. Je passeert toch niet langs het uiterste Noorwegen, zonder de Noordkaap bezocht te hebben, denk ik dan.

 

 

_HJS1062

 

Ja de noodzakelijke zelfontspanner – selfie moest ook gebeuren…

 

 

 

_HJS1045

 

Toen wij richting Noordkaap reden, was het al vrij laat op de dag en bovendien ver-schri-kke-lijk slecht weer. We hadden onze zinnen gezet op de laatste camping en gingen daar ons tentje opzetten, maar met rukwinden en harde regenvlagen zagen we dat eigenlijk niet zitten. Aangekomen op de camping bleek er nog één hutje beschikbaar te zijn. Duur of niet (wel dus!), wij zijn daar meteen opgesprongen! Oké, we moesten nog door het gure weer naar het toilet, we hadden een droog bed én een kitchenette. Heerlijk toch!

Wat hadden we daar nog? Awel, een raam waar al eens een kudde rendieren voorbij kwam. Zo leuk om te zien!

 

Untitled

 

Er valt enorm veel te doen in het Noordkaap gebied: vissen, vogelsafari en dergelijke. Maar aangezien er alles betalend is en wij enorm op ons budget moesten letten, genoten wij liever gratis van de omgeving met wandelen en sightseeing.

 

U las hierboven misschien ‘wordt beschouwd als het noordelijkste punt…’. Is het dat dan niet? Wel euh, nee. Een beetje links van de Noordkaap ligt Knivskjelodden (spreek uit als Knifsheleudden), een punt dat nog net dat tikkeltje noordelijker ligt, op 71° 11′ 08″ NB. Waarom staat hier dan geen groot monument en gebouw zegt u? Knivskjelodden is eigenlijk een landtong die uitsteekt in de Barentszee en die enkel te voet bereikbaar is.

Wij zouden niet op vakantie met de rugzak zijn, als wij de tocht er heen niet wilden ondernemen. Toen we dus toekwamen op onze Nordkapp camping was de dag dus al half om maar moesten we een keuze maken: die dag nog een pak kilometers naar de Noordkaap rijden en daar bezoek brengen in bar slecht weer OF de tocht naar Knivskjelodden ondernemen. We konden ons echt niet veroorloven om meer nachten in het hutje te logeren. Dus het was het één of het ander.

We hakten de knoop door, gingen die dag Knivskjelodden bereiken en dan de volgende dag, met hopelijker mooier weer de Noordkaap bezoeken.

Man, hadden wij ons daar efkes mispakt. De tocht naar Knivskjelodden is zo’n 9 km wandelen en uiteraard nogmaals 9 terug. Peanuts, lijkt het, maar in een kaal landschap waar de wind je echt om de oren slaat, lijkt het wel 100 km. Het begon al toen we uit de auto stapten, ik kreeg gewoon de deur niet open door de wind. Poncho’s aan, alleen het hoogstnoodzakelijke mee (drinken en een gsm voor foto’s) en op weg. 18 km, daar konden we toch niet lang over doen, dachten we. De heentocht was best een uitdaging. Het weer was echt een factor die de weg bemoeilijkte. Zichtbaarheid quasi nihil en evenwicht nog minder, zochten we de rode T’s die de weg aanduidden en probeerden we toch van de omgeving te genieten. Buiten het huilen van de wind was het er aangenaam rustig en eenzaam.

 

Untitled

 

 

Untitled

 

Alhoewel… eenzaam? We kregen na een tijdje wel gezelschap op onze tocht, toen het weer ook gradueel begon te verbeteren.

 

 

Untitled

 

Het stopte met regenen en de wind ging af en toe liggen. We konden beginnen genieten. En net toen we dachten dat het hoog tijd werd om terug te keren en we de zee zagen, maar niet goed wisten of we Knivskjelodden wel bereikt hadden, kwamen we een koppel tegen die zeiden: ‘ Net achter die rotswand!’

 

 

Untitled

 

Oke! Vamonos! We deden nog een onevenwichtig dansje op de schuine rotswand en bereikten het kleine monumentje. Heerlijk gevoel wel. Van hieruit kon je zelfs de Noordkaap zien, nu de zichtbaarheid boven nihil was gestegen. Er was ook een soort van kastje gemaakt met een boek in waarin je je naam enz. kon noteren. En een pak cracotten… niet aan te raden om daarvan te eten…

 

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled

 

Untitled

 

De weg terug ging opmerkelijk vlotter nu het weer was gebeterd, al begonnen we halverwege echt razende honger te krijgen. De laatste 2 kilometer waren we echt aan het dromen van heerlijke hamburgers en borden pasta… Al wisten we goed genoeg dat er enkel aiki noodles op ons lagen te wachten. We bereikten (gelukkig!) zonder problemen terug onze wagen en konden terugkeren naar onze camping, waar een warme douche en warme hamburger.. euh Aiki noodles op ons wachtten. Zot zegt u? Wel nee, ik zou het meteen opnieuw doen!

 

 

Untitled

 

 

Bijzonder typisch: volgende morgen stralende zon voor ons bezoek aan de Noordkaap. Achteraf gezien was het misschien toch beter omgekeerd geweest. Maar ja, dan hadden we misschien niet zo’n straf verhaal om te vertellen!

 

 

_HJS0998

 

_HJS1001

Laat maar van je horen!