Would be world traveler – Ranakpur

De laatste zondag van de maand, zelfs de laatste dag van de maand, tijd om jullie weer eens mee te nemen naar een mooi plekje ver weg… of dichtbij! Tijd dus voor mijn world traveler rubriek.

Vandaag keren we terug naar India. Ik liet jullie al eens beelden zien van Mandawa.

We blijven in het Rajasthan gebied, maar deze keer trekken we naar Ranakpur.

Ranakpur is een plaatsje, ergens tussen Jodhpur en Udaipur. Wij stopten er onderweg van Jodhpur naar Udaipur.

De hele weg van en naar Ranakpur reden we door prachtige natuur. Hier ben ik echt tot rust gekomen onderweg. Muziekje op, turen naar de natuur en genieten.

We stopten er eerst aan een hotel/restaurant voor de lunch. Zoals altijd werden er de typische curries geserveerd. Maar de binnenplaats van het restaurant was een plaatje. Ongelofelijk, dat had ik niet zien aankomen.

 

DSCN1275

 

 

Achteraan bleek zich ook nog een mooi zwembad te bevinden, temidden van jungle gebied. Hemels. Hier zag ik mezelf wel aan het zwembad liggen… Helaas was er in ons schema geen overnachting in Ranakpur voorzien.

 

DSCN1279

 

 

DSCN1277

 

Enig opzoekingswerk na thuiskomst wees uit dat het ging om het ‘King’s Abode’ hotel. Betaalbaar en deftig blijkbaar. Een tip dus, als u ooit een overnachting of lunchplek zoekt in deze regio!

 

Ik weet niet wat er in Ranakpur zelf nog te doen valt, maar de toeristische trekpleister is alvast de Jain tempel. Het is een tempel waar Adinath wordt geëerd volgens de Jain – religie, één van de vele religies in India. De tempel staat bekend als de mooiste Jain tempel en ik kan daar niets tegen in brengen.

Ik vond de omgeving en de tempel meteen, op het eerste zicht, magisch en prachtig. De tempel ligt temidden van jungle-achtige bossen en geeft een enorm rustgevend gevoel. Ik had echt zin om er ergens in een hoekje te gaan zitten mediteren. Helaas, is de tempel nooit leeg. Er loopt steeds volk en bezoekers rond. Ik zou alles gegeven hebben om er even in alle rust in mijn eentje rond te dwalen… Misschien moet ik dat nog eens op mijn bucket list zetten! Desalniettemin heb ik enorm van het bezoek aan de tempel genoten. Het was toch een mooie oase van rust in vergelijking met de aanval van drukte die India kan zijn.

 

 

DSCN1370

 

Jammer dat er op mijn foto juist een stelling rond één van de torens staat, maar blijkbaar was er net onderhoud van de tempel bezig. Wij troffen de tempel aan op een moment dat hij volop moest worden schoongemaakt, om zijn oorspronkelijke bleke kleur wat terug te voorschijn te krijgen.

 

 

DSCN1286

 

 

De tempel zelf is best groot, gemaakt van bleke marmer en echt… magnifiek. Er zouden zich in de tempel meer dan 1444 zuilen bevinden en men beweert dat ze onmogelijk te tellen zijn. Ik heb het alvast niet geprobeerd! Onbegonnen werk! Elke zuil is bewerkt tot in het kleinste detail en elke zuil is verschillend. Elke gravure en elke figuur in de zuilen is zo gedetailleerd en prachtig, van abstracte structuren, natuurpatronen tot hele verhalen met figuren. Ze zijn allemaal uniek en op hun beurt prachtig.

 

 

DSCN1291

 

 

DSCN1296

 

 

DSCN1305

 

 

DSCN1316

 

 

DSCN1322

 

 

DSCN1342

 

 

Hier en daar kan de oplettende bezoeker al eens een ‘vuil’ prentje er tussen vinden. Kijkt u maar eens mee wat hier gaande is:

 

DSCN1333

 

Even bij vermelden dat we dit niet zelf ontdekten maar door een local erop werden gewezen. Hij vond dit kennelijk iets dat we niet mochten missen! 😉

 

 

De tempel staat ook vol grotere beeldhouwwerken en offerplaatsen. Van olifanten tot koeien en religieuze figuren.

 

DSCN1311

 

DSCN1303

 

 

DSCN1309

 

 

DSCN1301

 

Niet alleen uit de muren en zuilen zijn figuren gehouwen, maar ook de plafonds zijn bewerkt. Je weet er eigenlijk niet goed waar eerst kijken.

 

DSCN1300

 

 

DSCN1366

 

Ik was er volledig gefascineerd door alles en even de kluts kwijt. Ik had er zo kunnen blijven en uren kunnen ronddwalen, helemaal vergeten…

 

Er staat ook een boom in de tempel. Een echte boom, ja. Dit stamt van de tijd dat predikers sessies hielden en predikten (zoals predikers dat doen uiteraard) onder een boom in de natuur. Mensen keerden steeds terug om bepaalde religieuze figuren aan te horen. Dit waren de eerste ‘tempels’. Nadien werden er gewoon structuren rond gebouwd. Eerst kleine offerplaatsen en kapelletjes, nadien heuse tempels zoals deze.

 

DSCN1365

 

Mooi vind ik dat. Ik had al zin om me neer te vleien onder de boom met een goed boek!

 

DSCN1313

 

Wel een waarschuwing: let op wanneer een monnik je aanbiedt om een ‘speciale rondleiding’ te geven. Hij wil je dan beeldhouwwerken laten zien die zijn afgedekt maar eist daarna steevast een donatie. Je kan de tempel dus best op je eigen houtje bezichtigen!

Buiten de tempel kan je prachtige natuur terugvinden.

 

DSCN1344

 

DSCN1320

 

Het is ook een geliefd plekje voor apenfamilies. Je komt ze hier en onderweg wel meer tegen. Kleine ‘boefjes’ die graag lekkers uit je zakken komen stelen en er dan als de bliksem vandoor gaan! 😉

 

DSCN1281

 

Of lekkere luierds die gewoon zitten te chillen in een boom.

 

DSCN1280

 

Aan de overkant van de tempel, vind je nog een andere tempel. Ja toch wel, tempels in overvloed in India. Had u vast niet verwacht… Deze tempel is mooi op zijn eigen manier, maar valt natuurlijk in de schaduw van de grote tempel ernaast. Deze tempel wordt ook wel de ‘Prostitute Temple’ genoemd. Je kan er vooral veel gravures en afbeeldingen van kama sutra taferelen terugvinden!

 

DSCN1373

Dit is overigens nog eens van de ‘properdere’ taferelen.

Het hele complex bevat in totaal 4 tempels, waaronder nog een tempel gewijd aan de ‘Sun God’. Zeker een bezoek waard dus, voor wie onderweg is van Udaipur naar Jodhpur of omgekeerd.

 

Ik vond dat er een beetje een ‘Tomb Raider’ – sfeertje hing. Alsof Lara Croft elk moment uit de jungle zou komen sprinten, achtervolgd door 3 tijgers… 😉

 

DSCN1321

 

Misschien toch iets minder eng en meer rustgevend. En oh zo mooi…

 

DSCN1350

  2Comments

  1. Le petit requin   •  

    Waw, die plafonds! Die zuilen! Mijn vriend is jammer genoeg geen India-liefhebber (als reisbestemming), maar misschien kan ik hem hiermee wel overtuigen 🙂

    • KellyJade KellyJade   •     Author

      Ja India is… een specialleke! Je bent ervoor of niet. Ik vond het prachtig. Maar je moet wel voorbij de armoede en vuiligheid kunnen kijken. En tegen de drukte kunnen natuurlijk. Op sommige plaatsen had Echtgenoot het daar echt moeilijk mee. Ajmer bijvoorbeeld, is een plek om te mijden als je niet tegen drukte kan, zeker tijdens het vrijdaggebed! Maar als je er nooit heen gaat mis je pareltjes zoals deze tempel natuurlijk.

Laat maar van je horen!