Would be world traveler – Mandawa

* Waarschuwing: foto overload!

Ziehier het eerste bericht in deze nieuwe rubriek. Elke laatste zondag van de maand bespreek ik een plek waar ik ben geweest die ik de moeite vind om met jullie te delen. Wie weet kruipt er ooit wel eens een plek tussen die ik absoluut niet de moeite vond. Die zal ik dan met jullie delen om teleurstellingen te voorkomen!

Vandaag aan de beurt: Mandawa.

In 2010 trokken Echtgenoot (toen nog Vriendje) en ik naar noordelijk India. We verbleven er een tweetal weken en deden een rondreis doorheen Rajasthan, Delhi en Agra. Onderweg kwamen we belachelijk mooie dingen tegen, maar ook schrijnende dingen en veel vuil.

India kan veel indrukken op je achter laten. Het is een land van geuren, kleuren, glimlachen maar helaas ook van afval, armoede en vuiligheid. Het is waar, geloof ik, wat men zegt: ‘Ofwel ben je er helemaal voor, ofwel moet je er helemaal niet van hebben’. Ik kon gelukkig door de vuiligheid kijken en het prachtige zien. Ik hou ook enorm van de geuren, kleuren en de keuken van India. Dat speelde mee uiteraard.

Ik ga niet alle mooie plekken van India in één post gieten, dat zou pas een giga post worden. Daarom doe ik het stapsgewijs, één plaats per keer. En ik zal ook niet elke maand India bespreken, maar voor wat afwisseling zorgen.

Vandaag dus Mandawa. Een klein plaatsje in Rajasthan, ergens op de weg tussen Delhi en Bikaner. Ik schets het even voor u, of liever, Google Maps doet dat 😉

 

Schermafbeelding 2016-03-26 om 21.47.01

 

Mandawa is niet zo groot, maar staat bekend voor zijn haveli’s. Haveli’s zijn een soort Indische herenhuizen van meerdere verdiepingen, soms zelf een hele blok met residenties, vaak beschilderd met prachtige fresco’s. Oorspronkelijk populair in het Mogul-tijdperk, maar later werden nog vele haveli’s gebouwd of opgeknapt. Het zijn grote kunstwerken, met meerdere kleine ruimtes en binnenplaatsen en rijkelijk versierde gevels. Zeer de moeite waard om te bezoeken. Wij gingen ietsje meer dan een halve dag haveli’s spotten en dat verveelde geen enkele seconde. We aten zelfs onze lunch op het dak van een kleinere haveli met zicht op het dorp, dat eerlijk gezegd, van uit de hoogte niet overal veel soeps voorstelt. Ik deel enkele beelden van ons dagje met jullie:

 

DSCN0545

 

DSCN0547

 

DSCN0550

 

DSCN0553

 

DSCN0557

 

DSCN0559

 

DSCN0565

 

DSCN0566

 

DSCN0567

 

DSCN0570

 

DSCN0572

 

DSCN0573

 

DSCN0577

 

DSCN0583

 

DSCN0586

 

DSCN0598

 

DSCN0600

 

DSCN0605

 

Tijdens onze tocht door het dorp werden we wel voortdurend ‘lastig gevallen’ door bedelende locals. Iets waar je op veel plaatsen in India mee wordt geconfronteerd. Je kan het allemaal over je heen laten gaan, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In Mandawa werd ik bijvoorbeeld echt gevolgd door een jongetje, een jaar of 10 schatte ik hem. Hij liep me zo hard voor de voeten, dat ik echt serieus mijn best moest doen om foto’s te nemen waar hij niet recht voor de lens stond. Gelukkig mogen ze niet mee binnen in de haveli’s en krijg je dan even ademruimte. Dit gezegd zijnde, de lokale sfeer opsnuiven is iets dat je zeker moet doen in India. Bezoek kleine marktjes en plekjes. Als je je beperkt tot de deftigere hotels of grote toeristische trekpleisters, loop je veel mis van het mooie India. Die trekpleisters zijn natuurlijk de moeite, maar de andere betoverende kant van India en zijn bevolking bezitten ook een zekere charme.

Mandawa is dus niet groot en buiten de haveli’s is er weinig te beleven, maar toch vond ik het de moeite waard om het te bezoeken. Meer dan een dagje zou ik er niet verblijven, maar als je toch in de buurt bent, is een doorreisje zeker aan te raden. Al was het maar om in het prachtige hotel van de stad te logeren, Castle Mandawa. Vroeger het paleis van een maharadja of iets gelijkaardigs, nu een ‘chic’ hotel. Wij hoorden veel commentaar van andere gasten over de ‘beestjes’, maar je bent in India, in een klein dorp en een min of meer open paleis, wat kan je dan verwachten. Met ‘beestjes’ bedoel ik krekels en gekko’s. Die zaten in de kamer ja, de krekels zelfs in het gigantische bad. Maar tijdens het avondmaal, komen ze rond in de kamer met zo’n spray gedoe om de aanwezig beestjes te doden. Je zal er dan hier en daar nog eens eentje tegenkomen, maar dan zal die alvast niet meer leven. Ik nam er geen aanstoot aan. ’t Is hoe je het bekijkt natuurlijk.

Verder was het hotel proper, enorm groot en gewoonweg… prachtig. De kamer was echt wat ik hoopte tegen te komen van een hotelkamer in India. We boekten niet de meest luxueuze kamer voor budgettaire redenen, maar meer moest het voor mij niet zijn. Wil je hun andere kamers eens bekijken (de moeite!), dan kan dat op hun website. Het hotel verkeerde toen ook nog in uitgebreide staat van restauratie in ond gedeelte. Het eten was smakelijk en voor ieder wat wils, uitgebreide bufetten en drankjes, geserveerd in de tuin bij candlelight. Zeer zeker de moeite. Om van het prachtig gelegen zwembad en poolside bar nog maar te zwijgen. Toen er mij werd verteld dat hier ook trouwfeesten werden georganiseerd heb ik eens veelbetekenend naar Echtgenoot gekeken. Haha, ik herinner me nog goed zijn gelaatsuitdrukking. Enfin, kijkt u zelf even mee:

 

DSCN0609

 

DSCN0608

 

DSCN0541

 

DSCN0540

 

Onze kamer:

DSCN0525

Wat voor een zalig leeshoekje is dit, niet?

DSCN0526

DSCN0527

DSCN0524

Mini-badkamerdeurtje…

DSCN0528

Voor een balzaal van een badkamer!

DSCN0529

DSCN0530

 

Wat vinden jullie? Spreken de foto’s jullie aan, of eerder niet? Of heb ik jullie zodanig afgeschrikt met mijn ‘beestjes’ verhaal? 😉

  1 Comment

  1. Pingback: kellyjade.be – Would be world traveler – Ranakpur

Laat maar van je horen!