Zomerjurk test

Ik wou nog eens een mooi jurkje naaien, voor de zomer!

Ik zag een mooi model in de extra special van de knipmode maart 2013.
Ik maakte ( het bovenstuk van) de jurk eerst als test, om te zien of het mij wel stond en of de gekozen maat zou passen.
Het was, op zijn zachtst gezegd, ni simpel! Ik heb serieus gevloekt en gepuzzeld om de juiste patroonstukken aan mekaar te krijgen! Al bij al had ik de juiste assemblage te pakken. Ik gebruikte als buitenstof een stuk gordijn van de ikea dat wel een retrofeel had en eventueel draagbaar was als de jurk meteen goed was. Gelukkig gebruikte ik dat… want…
Ze ziet er niet uit! De maat is goed en het modelletje is leuk. Maar ik moest er per se ook bovenaan nog eens paspel aanzetten en daardoor is de V-vormige decolleté uitsnijding compleet verkl**t! Pardon my french! U kan dat zien op onderstaande (onduidelijke) foto’s! Maar dat zou ik zonder paspel wel goed krijgen denk ik!
Maar er is nog een mankementje ( allez, een belangrijk van de vele), dat ik wel moet oplossen want ik zou de jurk dus wel graag met een goed stofje maken. ( pffff nog eens 2 uur patroondelen aftekenen en knippen…)
U ziet de fout in onderstaande (heel onduidelijke) foto:
Het middenvoorpand bestaat uit een onder en bovenstuk. Het onderstuk is aan de stofvouw geknipt, het bovenstuk niet en dan moeten die in mekaar passen… Zo,gewoon onder en boven in mekaar gaat dat, maar als je de goede kanten op mekaar legt krijg je… onmogelijkheid! Ik illustreer het aan de hand van een belachelijke schets:

Zo lijken ze dus mooi in elkaar te passen, als de goede kanten van de stof allebei naar boven liggen…

Maar dan… legt ge ze met de goede kanten op mekaar en dan…

HUH???????? Ik heb daar serieus gefoefeld om dat een bekke te doen lukken! Maaaaaar, ge hebt dus aan dat bovenstuk (hier rood) te veel stof in vergelijking met het onderstuk! Vandaar dat loze ‘plooike’ in mijn mislukte testjurk!

Heeeeelp! Kan iemand mij vertellen wat daar de logica van is???

  12Comments

 1. vee   •  

  Ik doe de moeiteniet meer
  Ik maak gemakkelijke rokskes
  En kleedjes koop ik in de winkel wel…..

 2. Nys Elke   •  

  oei!? lap seg, ik heb datzelfde patroon hier ook klaarliggen om te maken, maar ben er nog niet aan begonnen, weet niet of ik het nu nog aandurf. De logica gaat ook volledig aan mij voorbij…

  madebyelke.blogspot.com

 3. MultiVroon   •  

  Als de rechte stukken – die aan elkaar moeten – even lang zijn moet het toch kunnen lijkt mij?

  Heel netjes op elkaar spelden met dwarse spelden voor je gaat stikken, het lijkt dan nergens op met die punten natuurlijk, maar dat komt dan goed als je gestikt hebt.

  En wat is het doel? Mooiigheid denk ik? Of pasvorm natuurlijk, in zo'n top.

  • KellyJade   •     Author

   gewoon zo gaat het niet want het rode stuk is zo wat… voller, zit een kromming in, inderdaad voor pasvorm!

 4. Twee emmerkes water   •  

  is dat niet op te lossen zo gelijk een mouw inzetten van een hemd, dan heb je toch ook altijd precies een cm teveel. heel veel speldjes en iets te veel overlap
  ohja, een heel koppig zijn 😉

 5. All Set   •  

  Je moet even een inknipje geven in het rode stuk. Hierdoor kun je als het ware in een rechte lijn buigen en past het precies om het blauwe stuk. Wees wel precies met naadwaarden en middenvoor! Het principe lijkt een beetje op een v hals , zie ook http://www.farbenmix.de/nl/v-ausschnitt.html. Lukt het niet, dan zal ik het je voordoen met foto's hihihihi

  • KellyJade   •     Author

   misschien is dat inderdaad de oplossing, een knipje in het rode stuk… bedankt! ik ga wat oefenen met teststukjes denk ik! 🙂

 6. Carla Killens   •  

  Knip zo'n getekende kleine stukskes uit restjes en probeer dan eens om eerst één schuine kant te spelden en te stikken, en daarna pas de tweede. Begin voor elke kant vanuit de verste hoek naar het midden toe.
  pas op he, ik weet niet of dat de 'juiste' methode is, maar 'meetkundig' gezien zou dat misschien wel gaan denk ik…
  Succes & liefs!

 7. eva maria   •  

  Ja, het is een beetje zoals met een mouw. Volgens mij zoals All Set zegt : knipje in het rode deel en veel speldjes en héél precies knippen en meten. Pff, ik word er zelf zenuwachtig van. Succes!

 8. JoChapeau   •  

  Dat ziet er superingewikkeld uit … maar veel helpen kan ik niet, ik snap het zelf niet zo goed 🙁

Laat maar van je horen!