Workshop Louisa dress

Een tijdje geleden schreef ik me in voor de Louisa dress workshop van Compagnie M, georganiseerd door Jelle van BabaRum.

Op zaterdag 12 maart trok ik met mijn naaigerief richting Tessenderlo. Een uurtje bollen, eerst in de mist, dan in een mooi zonnetje.

Ik schreef me niet in omdat de jurk me zo moeilijk leek, maar vooral omdat ik advies wou voor de maat. Ik had dus nog niets geknipt, ik had zelfs geen stof bij. Daar zou Jelle voor zorgen.

Ondanks het prachtpatroon, ging het maken van deze jurk niet zonder slag of stoot. Dat was volledig mijn schuld en had niets met Marte haar vakkundigheid te maken.

Het begon al aan het begin van de workshop. Ik had geen papieren patroon. Ik had dat voor één of andere duistere postreden niet in mijn brievenbus gekregen en ik was in de veronderstelling dat we dat ter plaatse zouden ontvangen. Gelukkig kon ik het patroon gebruiken van één van de andere deelneemsters.

Ik vergat ook mijn speldjes. Typisch. Mijn wonderclips had ik echter wel haastig in mijn rommelige tas gesmeten. Moest ik het daar maar mee stellen. Ik had ook geen papierschaar mee om mijn patroon uit te knippen. Aan één patroondeel viel een hoekje juist buiten het patroonpapier… enfin, allemaal onnozele stoten.

Marte mat me op en gaf haar professionele maat-advies. Bleek dat ik maar liefst 3 (!) maten verschil moest nemen tussen boven en beneden (taille en heupen dus). Zucht, het eeuwige peer probleem. Het enige lichtpuntje hier was dat mijn bovenmaat binnen maat 40 viel, een maat die ik al meer dan een decennium niet van dichtbij heb kunnen aanschouwen! Jochei!

Zo gezegd zo gedaan. Patroon helemaal overgenomen in de 2 maten. Stof dan!

Ik koos uiteindelijk, op aanraden van Jelle, een ander stofje dat hetgeen ik via de webshop had uitgekozen. Een stofje voor de lente. En volgens haar zou dat volledig bij mijn herfsttype passen. Want dat ben ik naar ’t schijnt, een herfsttype. Gelukkig is herfst mijn favo seizoen. Een stofje om erbij te combineren of passende paspel had ik echter niet dus mijn idee om het model met kangoeroe zak te maken kon ik al vergeten. Mijn peer lichaam zal hier vast een vreugdesprongetje bij maken.

Ik kocht twee meter en ging aan het knippen. Dat ging vlot, zelfs onder het uitvoerige getetter. Het was daar nl. gezellig! De tijd ging zo snel voorbij dat we bijna vergaten te lunchen. Iedereen at zowat stilletjes tussendoor zijn bokes op.

 

IMG_1144

 

Ook het naaien ging vlot. Ik koos de stappen uit de instructies die ik wel al kon want, u ziet het al aankomen, ik had natuurlijk geen juiste rits mee. Alle kleuren van de regenboog, maar allemaal blinde ritsen van 40 cm, niet 60. Dat kon ik dus al vergeten.

Ik naaide zoveel mogelijk van de jurk als ik kon en ik schopte het zowaar tot een stadium waar een eerste pasbeurt mogelijk was. Die bleek in orde.

 

IMG_1277

Deze foto werd door Jelle genomen!

 

Mijn voorgevel paste erin en ook mijn perendijen en -heupen werden vlotjes bedekt. Alleen mijn armen waren niet akkoord. Ik zou willen zeggen dat het spieren zijn, maar helaas. Het overschot aan vlees (lees: vet) daar, zat wat in  de weg en de mouwtjes zaten niet comfortabel en beweegbaar. Ik besprak het met Marte en zij raadde me aan van eerst te proberen de mouw kleiner te maken, vooraleer aan de mouwopening iets aan te passen. Dat zou tornen worden. En ik had natuurlijk al afgewerkt met de overlock daar. Het mag ook niet te gemakkelijk zijn, ah neen.

 

_HJS0506

 

Voor we er erg in hadden was de kleine wijzer van de klok al naar de 5 gekropen en was het tijd om op te ruimen. Ik had welgeteld één mouw terug los getornd. Ik wou nog snel even passen met de mouw eraf en dat ‘snel’ was er verkeerd aan. Ik was overenthousiast en scheurde aan de hals de middenvoor helemaal in! Aiaiaiaiaiai! Ik weet ondertussen hoe dat komt. Ik duid mijn middenvoor altijd aan met een knipje. Dat knipje werd mijn halslijn fataal. Gelukkig is er voor zulke problemen een oplossing. Ik maakte de halsuitsnijding gewoon wat dieper. Diep genoeg om de scheur weg te werken, hoog genoeg om zedig te blijven. Ik bevestigde eerst vlieseline om de scheur te versterken en paste dan jurk en beleg aan. Ik vind het wel iets hebben, die nieuwe halsopening.

Thuis werkte ik vrij snel de mouwen opnieuw af en dan was het wachten op een rits. Eenmaal ik die eindelijk had was de jurk snel af.

 

_HJS0510

 

 

_HJS0518

 

 

Ik naaide de zoom met de hand, zoals het een flink meisje betaamd. Wel een prutswerk dat niet helemaal aan mij besteed is. Ik heb ook schrik dat het gaat loskomen. Dat zal ik toch nog eens aan Marte moeten vragen. Misschien een videotutorial? Hint hint!

 

_HJS0521

 

_HJS0520

 

 

Toen bleef de jurk afgewerkt liggen, en liggen, en wachten. Tot ik eindelijk foto’s nam. Tussen de soep en de patatten (het is er aan te zien). Rest mij nu nog te wachten op zacht lenteweer en mijn nieuw jurkje kan uit de kast!

 

_HJS0501

Laat u hier niet misleiden door het prachtige zonnetje. Het was ijzig koude wind, brrr!

 

_HJS0509

 

_HJS0508

 

_HJS0507

 

_HJS0505

 

_HJS0503

Patroon: Louisa dress van Compagnie M

Stof: ‘Everblooming fig’ van Art Gallery – BabaRum

Rits: Veritas

 

 

Ik moet ook nog een beetje zonnen denk ik…

 

Ik ben zeker van plan de Lousia nog eens mét kangoeroezak te maken. Maar ik denk dat ik dan toch de mouwopening ietsje ga vergroten voor nog extra comfort. Verder, zit ze lekker!

Bedankt Marte, Jelle en de andere deelneemsters voor de leuke dag!

 

  6Comments

 1. Bibiane   •  

  Wat een super mooie jurk en stof! Ik vind de halslijn zo wel mooi (weet niet goed hoe ze origineel is….) En maat 40, die heb ik hier ergens nog in de kast ter versiering hangen (no way dat ik daar ooit weer in kan :p )

 2. gerhildemaakt   •  

  Ik vind het een mooie versie, maar wat een verhaal zit er achter die jurk. Chapeau!

 3. B-Naais   •  

  Het is prachtig geworden! Ik zou zo’n workshop ook fijn vinden maar helaas ontbreekt de tijd me vaak en begin ik er gewoon thuis zelf aan.

 4. Ivy   •  

  Heel mooie versie !! Die diepere halslijn heeft wel iets…
  En dat probleem van de mouwen ken ik, had ik bij mijn eerste versie ook. Ben nu aan een tweede versie bezig waarbij ik de schouders wat verbreed heb, en dat lijkt veeeeeel beter te zijn (8kg vermagerd sindsdien kan er ook iets mee te maken hebben 🙂 )…

 5. Pingback: kellyjade.be – Fenne 5 jaar!

Laat maar van je horen!