Would be world traveler – Lofoten

Mijn would be world traveler – rubriek verschijnt op de laatste zondag van de maand. Imagine my surprise toen ik besefte dat dat vorige week was. Per uitzondering op de laatste zaterdag van de maand deze keer.

Vandaag wil ik jullie meenemen naar de Lofoten eilanden in Noorwegen. Prachtige natuur, gezellige dorpjes en uitzonderlijk vrij kamperen.

 

bron: http://rando-lofoten.net/

 

In 2013 gingen wij op rondreis met de rugzak door Noord-Noorwegen voor onze huwelijksreis. We begonnen onze trip op de Lofoten.

Er valt enorm veel te doen op de Lofoten. Wij gingen helaas niet in het noorderlicht seizoen en ook de middernachtzon moesten we aan ons voorbij laten gaan maar dat neemt niet weg dat we prachtige dingen zagen.

Vanop Zaventem vlogen we naar Bodø en daar namen we de ferry naar Moskenesøya, het meest zuidoostelijke van de grote eilanden.

 

_HJS0028

 

 

_HJS0078

 

We kwam aan in het schilderachtige stadje Moskenes en besloten om te voet naar het laatste dorpje van het eiland te gaan:  Å .

 

karte-blog-lofoten

 

 

 

_HJS0087

 

_HJS0097

 

 

bron: wikipedia

 

 

 

Helemaal aan het einde van de weg in Å, kom je uit op een prachtig plekje, bovenop de kliffen, waar je vrij kan kamperen. ’s Ochtends wakker worden bij het prachtige licht, vlak aan het water, een aanrader.

 

_HJS0105

 

Wat een morning view…

_HJS0121

 

 

We zetten ons tentje pas laat in de avond op, dus de volgende morgen besloten we de heuvels en kliffen te verkennen…

 

Let vooral niet op mijn modieuze outfits! Ahum…

_HJS0130

 

_HJS0135

 

_HJS0140

 

 

Check die overheerlijke, versgebakken cinnamon rolls!

05D25356-1DDF-45AA-AA34-4F152E04B101

 

 

We aten nog een gezellig middagmaal van de lokale ambachtelijke bakkerij in het zonnetje en trokken verder naar Reine. Daar sloegen we wat voorraad in en stapten op een bootje richting Vindstad. Dit is een klein plaatsje iets buiten Reine waar weinig mensen wonen en waar er buiten enkele typische Noorse huisjes (rorbuer), niets van ‘beschaving’ te vinden is. Net over de heuvel ligt echter Bunes Beach, een prachtig strandje en dé ideale plek voor wildkampeerders. Wij spendeerden er een nachtje, samen met 4 andere tentjes. Heerlijk verlaten! In de juiste periode kan je vanop dit strand in alle rust de middernachtzon aanschouwen.

 

karte-blog-lofoten

 

 

Spotten jullie het gezicht in dit rustieke huisje?

_HJS0207

 

 

Zicht op Vindstad.

_HJS0214

 

 

Bunes beach…

_HJS0217

 

 

Hier waagde ik me voor de eerste maal aan een (nogal gehaaste) plons in het water boven de poolcirkel. Fris, dat wel, maar ook verfrissend en toch wel een heel klein beetje stoer!

771AF3F6-569A-4261-A19D-C099FB8AEFB5

 

 

Na een heel rustige nacht op Bunes beach, ondernamen we de hike terug naar Vindstad en vandaar de boot naar Reine. Tijdens de boottocht krijg je ook prachtige vergezichten en kustlijnen te zien. We trokken meteen door naar Ramberg. Omdat we nu toch al een flinke tocht achter de rug hadden, besloten we hier onze batterijtjes terug op te laden en voor de eerste maal in wat meer comfort te overnachten. We opteerden voor een nachtje in een van de typische hytter en aten een (belachelijk duur!) avondmaal in het restaurant van de camping.

 

karte-blog-lofoten

 

 

_HJS0295

 

_HJS0304

 

_HJS0315

 

_HJS0320

 

_HJS0344

 

_HJS0349

 

 

We slenterden langs het aangename strand, namen wat vitamine D op tussen de rotsen en deden gewoon lekker niets. Na een comfortabele avond en nacht (yes een echt toilet!), maakten we kennis met het lokale openbaar vervoer en namen de bus naar Kabelvåg. Die bus stopte, na een prachtige rit waarbij ik ogen te kort kwam, langs de weg, in the middle of nowhere. Daar stonden we dan. Gelukkig bezitten we toch een greintje gezond verstand en vonden al snel een richtingaanwijzer naar de lokale camping. We huurden ons plekje voor de tent en vonden dat plekje net naast het water in de gezellige baai.

 

 

karte-blog-lofoten

 

 

_HJS0355

 

 

Ook hier nam ik (zelfs tweemaal!) een snelle duik in het helderste water ooit. Ik kwam er kleine heremietkreeftjes en vissen tegen. Op bovenstaande foto kan je zien dat we prachtig weer hadden tijdens ons verblijf in Kabelvåg, maar vergis u niet, dat water is daar bitter koud! Die avond maakten we nog een rustige wandeling in de heuvels rond onze camping, aten fiskesuppe en dronken gezellig een glas voor onze tent.

 

 

_HJS0396

 

_HJS0365

 

_HJS0391

 

 

We besloten de volgende dag om nog een extra nachtje bij te boeken omdat we het hier wel naar onze zin hadden. We trokken te voet het stadje zelf in. Een gezellig vissersdorpje (zoals allemaal op de Lofoten) met een aangenaam dorpsplein. Daar aten we op een bankje een broodje met beleg en ontdekten dat er net buiten het dorp een aquarium gelegen is. Op naar een uitstapje!

 

_HJS0410

 

 

In dit aquarium zagen we veel mooie dingen, maar ook wat ik alleen maar kan beschrijven als de lelijkste vissen ter wereld…

 

B7C17B0F-82ED-4CB2-91B6-23027EEF079C

 

 

Bovenaan het aquarium was een uitkijkpost met een prachtig uitzicht.

_HJS0413

 

 

Na de tweede nacht in Kabelvåg, moesten we verder, om zoveel mogelijk te zien in de tijd die we hadden. We eindigden in Svolvær, een grotere stad waar het helaas pijpenstelen regende. We maakten een praatje met twee mannen die met de fiets onderweg waren van Kirkenes naar Bergen. Interessant verhaal! We besloten daar niet te blijven en namen van hieruit de bus naar het vasteland, maar dat is voor een andere keer!

 

Must sees & do’s op de Lofoten:

 • Vrij kamperen op de kliffen in  Å.
 • Indien je tijd (en budget) hebt, een bootje huren en zelf gaan vissen in één van de vissersdorpjes => verse vis op het menu!
 • De tocht naar Vindstad maken en wild kamperen op Bunes Beach (en geniet van de middernachtzon als je op het juiste moment bent).
 • Zoveel mogelijk te voet afleggen en wandelen.
 • Als wandelen niet je ding is, veel toeristen leggen de wegen op de Lofoten per fiets af, er zijn overal bruggen die de eilanden onderling verbinden en je kan op vele plaatsen fietsen huren.
 • Het openbaar vervoer is er zeer goed geregeld en, in verhouding tot alle andere dingen in Noorwegen, niet overdreven duur. Je geraakt bijna overal per bus en je kan afstappen waar je wil.

 

Minpuntjes:

 • Net zoals in heel Noorwegen, is alles duur op de Lofoten: voor een hytte ben je al snel 100€ per nacht kwijt (en meestal meer) om nog maar te zwijgen van de rekeningen in restaurants. Voordeliger is het om zelf naar de supermarkt te gaan en lekker versgemaakt eten te verorberen. Ook plekjes voor tenten op campings zijn prijzig dus, indien je de mogelijkheid hebt, opteer dan voor vrij kamperen. Dat mag bijna overal, zolang je de natuur maar respecteert en uiteraard niet zomaar in iemands achtertuin je tentje opzet!
 • In  Å kregen we te maken met wel erg onbeleefd personeel van het enige restaurant/hotel. We werden er op een niet al te vriendelijke manier buiten gekeken en kregen te horen dat we geen gebruik konden maken van het restaurant voor de lunch, omdat er dadelijk grote groepen per boot zouden arriveren. Koffie of thee konden we krijgen, maar dan buiten op het terras ALS we niet in de weg zouden lopen. Grof, vonden we dat! De ambachtelijke bakkerij was een groter succes. Koop liever daar wat broodjes en beleg in het visserswinkeltje ernaast en ga lekker in het zonnetje zitten picknicken!

 

Wij haalden veel tips uit de gids van Lonely Planet en uit dit boek.

Als jullie nog vragen hebben, stel ze gerust! Zijn jullie al op de Lofoten geweest of staat het op je bucket list? Ik hoor het graag!

  1 Comment

 1. gerhildemaakt   •  

  Wij willen ook graag op vakantie naar het noorden, ik heb je blogpost meteen op Pinterest gezwierd. Dank om te delen!

Laat maar van je horen!